«Η αποκάλυψη αυτών των εγγράφων θα υπέσκαπτε την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, όσον αφορά την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου.
Τα δύο έγγραφα στα οποία επεδίωκε πρόσβαση το Bloomberg, είναι δύο εσωτερικά κείμενα που συντάχθηκαν από το εξαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Το πρώτο έγγραφο έχει τίτλο «Η επίπτωση των ανταλλαγών (swaps) εκτός αγοράς στο έλλειμμα και το χρέος της κυβέρνησης: η περίπτωση της Ελλάδας». Το δεύτερο έγγραφο είναι μία επισκόπηση του Titlos Plc, ενός οχήματος που επέτρεπε στην Εθνική Τράπεζα, μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, να δανείζεται κεφάλαια από την ΕΚΤ δημιουργώντας τις απαραίτητες εγγυήσεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, που αποδίδει τις πληροφορίες του σε παλαιότερα σημειώματα που του κοινοποιήθηκαν από την ΕΚΤ, τα εχέγγυα που χρησιμοποιούσε η Εθνική για την άντληση ρευστότητας προέρχονταν από την τιτλοποίηση (securitization) συμβάσεων ανταλλαγής (swaps) που αφορούσαν ελληνικό χρέος.
Στο πλαίσιο αυτή της υπόθεσης, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, η Εθνική Τράπεζα δάνεισε στην ελληνική κυβέρνηση 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Titlos Plc φέρεται να δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2009.
Για ολόκληρη τη δικαστική απόφαση δείτε εδώ.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.