Του Χρυσόστομου Τσούφη
Η περίοδος που έπρεπε να κάνουμε υπομονή, να αξιολογήσουμε με προσοχή τις εξελίξεις τελείωσε. Τώρα είναι η ώρα για δράση. Αυτό ήταν λίγο πολύ το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ από την Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, η οποία στην ουσία προανήγγειλε αύξηση επιτοκίων ακόμη και τον Ιούλιο, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του αποτελούν τον καταλύτη των εξελίξεων. Πρώτον γιατί σύμφωνα με τη Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ διαμορφώνουν έναν κόσμο όπου οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί θα έχουν περισσότερη σημασία στη διαμόρφωση των αλυσίδων τροφοδοσίας. Στην ουσία η Λαγκάρντ μιλά για λιγότερη παγκοσμιοποίηση καθώς οι διεθνείς εταιρείες θα εξακολουθούν να θέλουν να παράγουν φθηνά, αλλά δεν θα μπορούν να το κάνουν παντού. Δεύτερον ο πόλεμος θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση από τους "εχθρικούς" παραγωγούς ενέργειας όπως τη Ρωσία. Μέχρι όμως να επιτευχθούν, οι τιμές των ορυκτών καυσίμων θα παραμείνουν στα ύψη όπως και η ζήτηση για μέταλλα που ήδη βρίσκονται σε έλλειψη.
Διαμορφώνεται δηλαδή ένας κόσμος υψηλού κόστους ενέργειας κι άρα και πληθωρισμού. Κι ενώ έως τώρα η ΕΚΤ βρισκόταν αντιμέτωπη για περισσότερα από 10 χρόνια με κρίσεις που απαιτούσαν τη μείωση των επιτοκίων (κρίση χρέους, πανδημία), η τωρινή επιτάσσει την αύξηση τους.
Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει λιγότερο και ακριβότερο χρήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Μάρτιο όταν και άρχισε να εντείνεται η συζήτηση για την ανάγκη η ΕΚΤ να πατήσει το κουμπί της αύξησης των επιτοκίων, η απόδοση των 10 ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε 29% από το 2,67% στο 3,45%
Φυσικά θα επηρεαστούν και οι δανειολήπτες, τα δάνεια των οποίων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, και συνδεδεμένα με το euribor που ακολουθεί την πορεία του επιτοκίου της ΕΚΤ.
Για παράδειγμα για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών με επιτόκιο 3%, η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 555 ευρώ. Μια αύξηση του επιτοκιου από τη Φρανκφούρτη κατά 0,25% στο 3,25% θα αυξήσει και τη δόση στα 567 ευρώ.
Οι συνθήκες υψηλού πληθωρισμού που έχουν διαμορφωθεί θα πλήξουν και την ανάπτυξη παντού. Δεν μιλάμε για ύφεση διευκρινίζουν στην Φρανκφούρτη αλλά η ίδια η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι για κάποιο διάστημα πληθωρισμός και ανάπτυξη θα κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Μοιραία, κυβέρνηση, θεσμοί, Τράπεζα της Ελλάδας και οίκοι, όλοι αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη με τελευταίους όσον αφορά στην Ελλάδα την EBRD και την Morgan Stanley
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.