Του Χρυσόστομου Τσούφη
Πολύ κοντά στο Δυτικότατο άκρο της Πορτογαλικής Ριβιέρας βρίσκεται η Σίντρα, μια πανέμορφη μικρή πόλη, περίπου 380.000 κατοίκων, γεμάτη κάστρα, παλάτια, κήπους και ιστορικές επαύλεις. Η Σίντρα προστατεύεται από την UNESCO, υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που τοποθετούνται στην 5η χιλιετηρίδα προ Χριστού και ανακηρύσσεται σχεδόν μόνιμα ένα από τα καλύτερα μέση να ζει κάποιος στην Πορτογαλία.
Σε αυτήν την μικρή πόλη θα χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας καθώς από σήμερα έως και την Τετάρτη φιλοξενείται το ετήσιο forum της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κεντρικό θέμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.
Σε απλά Ελληνικά, οι κεντρικοί τραπεζίτες στις ομιλίες τους θα πρέπει να απαντήσουν πόσο γρήγορα κι απότομα χρειάζεται να αυξηθούν τα επιτόκια σε ένα περιβάλλον υψηλά ιστορικού πληθωρισμού χωρίς να τρωθεί τόσο η ανάπτυξη ώστε να ξυπνήσουν οι εφιάλτες στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του '70 ή ακόμη και ύφεσης. Ειδικά την Τετάρτη, όταν και στο ίδιο πάνελ θα βρεθούν η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ, ο Τζερόμ Πάουελ της FED, o Άντριου Μπέιλι της Τράπεζας της Αγγλίας και ο Αγκουστίν Κάρστενς της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, όλοι θα παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την προσπάθεια των κεντρικών τραπεζιτών να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στον πληθωρισμό και την ύφεση.
Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει ιστορικά υψηλό πληθωρισμό και ΗΠΑ και Μ.Βρετανία τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια. Αμερικανοί και Βρετανοί έχουν ήδη αρχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων με τους πρώτους να είναι πολύ πιο επιθετικοί ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται ως η λιγότερο τολμηρή και θα μπει στο χορό των αυξήσεων από τον Ιούλιο. Κι όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα επιμείνει καθώς και ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, και το έλλειμμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ως αποτέλεσμα της πανδημίας δεν γεφυρώνεται.
Με το ένα ...αυτί στην Πορτογαλία θα είναι και οι παγκόσμιες αγορές. Οι αγορές που αντιδρούν με πανικό στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ γι'αυτό και από τις αρχές του έτους υποχωρούν περίπου 20% Οι αγορές που έστειλαν τις αποδόσεις των επιτοκίων στο...Θεό – στην Ελλάδα έφτασαν σε προ μνημονίων επίπεδα -όταν η Φρανκφούρτη σήμανε το τέλος του φθηνού χρήματος υποχρεώνοντας την Κριστίν Λαγκάρντ στο δικό της Whatever it takes με τη δημιουργία του εργαλείου κατά του κατακερματισμού των αγορών χρέους.
Με ιδιαίτερη προσοχή θα παρακολουθούν και οι κυβερνήσεις και οι οποίες κάθε λίγο και λιγάκι υποχρώνονται σε επιπλέον πακέτα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για τον πληθωρισμό και ειδικά στην Ευρώπη χρειάζονται ...ενισχύσεις αφού κοινή στάση δεν υπάρχει και φυσικά οι ψηφοφόροι οι οποίοι είναι κι αυτοί που στο τέλος υφίστανται τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.