Κλείσιμο

Αρνητική για την Ελλάδα η έκθεση της Κομισιόν

Αρνητική είναι η έκθεση του ευρωπαϊκού εξαμήνου για την Ελλάδα, καθώς μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο, είναι οι μοναδικές χώρες, στις οποίες παρατηρούνται «υπερβολικές ανισορροπίες».

Παρόλο που είναι η πρώτη φορά που η χώρα συμμετέχει στην αξιολόγηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς από το 2010, όταν θεσπίστηκε, η Ελλάδα ήταν σε καθεστώς μνημονίου, η έκθεση είναι κριτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Τα προβλήματα ευπάθειας συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική εξισορρόπηση, το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων» και όλα αυτά, όπως λέει η έκθεση, εξελίσσονται σε ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας και χαμηλής ανάπτυξης.

Η έκθεση αναφέρει πως παρότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, επιτυγχάνοντας σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες ανισορροπίες, «συμπεριλαμβανομένης μιας βαθιά αρνητικής διεθνούς επενδυτικής θέσης, η οποία συνεχίζει να επιδεινώνεται λόγω της μέτριας αύξησης του ΑΕΠ και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο παραμένει αρνητικό».

Εχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα τα προηγούμενα έτη, οι οποίες δεν έχουν πρόσφατα αυξηθεί «λόγω της υποτονικής αύξησης της παραγωγικότητας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Οσον αφορά το δημόσιο χρέος, όπως τονίζεται, ενώ αυτό παραμένει υψηλό, κατέχεται κυρίως από τους επίσημους πιστωτές και οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι σχετικά χαμηλές για τουλάχιστον μια δεκαετία.

«Ο ρυθμός μείωσης του χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», υπογραμμίζεται ακόμη στην έκθεση. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η κατάσταση είναι πιο ευάλωτη εξαιτίας ενός πολύ μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας. 

Πολλά μέτρα ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση πολλών από τις διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνεται ακόμη. «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης», προστίθεται.

Δηλώσεις Ντομπρόβσκις

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπεύθυνος για το ευρώ, μίλησε για την δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση κάνοντας λόγο για «αργό ρυθμό υλοποίησης μεταρρυθμίσεων» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισχυρή πολιτική βούληση, που θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. Συγχρόνως, όπως, ανέφερε, η πρόταση των ελληνικών αρχών για τον νόμο Κατσέλη δεν είναι ακόμα ικανοποιητική.

«Η πρόταση των ελληνικών αρχών για ένα νέο σύστημα προστασίας της α΄ κατοικίας εγείρει ανησυχίες. Συμμεριζόμαστε πλήρως τον στόχο των ελληνικών αρχών να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Ωστόσο, επί του παρόντος, η νομοθετική πρόταση έχει μεγάλο αριθμό σχεδιαστικών και τεχνικών λεπτομερειών που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι πραγματικά προσωρινό, σωστά στοχοθετημένο, μπορεί να λειτουργήσει στο εγγύς μέλλον και να βελτιώσει την καλλιέργεια πληρωμών στην Ελλάδα με δεν προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», ανέφερε.

«Είναι θετικό ότι η Ελλάδα θα πετύχει άνετα τους δημοσιονομικούς της στόχους. Είναι καλό σημάδι για τις αγορές και για την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Ντομπρόβσκις.  «Στις μεταρρυθμίσεις, η αξιολόγηση μας είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος του 2018», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως «ο ρυθμός υλοποίησης σε μερικούς τομείς είναι αργός και έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο είναι λυπηρό, αλλά διορθώνεται αν υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση».