Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι, σημείωσε πως η «καθαρότητα» όσον αφορά το χρέος θα επιταχύνει πολλά θετικά για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα επανέλαβε πως αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση.
Τόνισε πως είναι «σημαντικό» να υπάρξει συμφωνία που θα περιλαμβάνει το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μη εξεύρεση λύσης στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.
Ο κ. Κερέ αποδέχτηκε ότι η εφαρμογή της ελάφρυνσης θα γίνει μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, όμως επισήμανε πως το να υπάρχει «επαρκής καθαρότητα σήμερα» θα φέρει μπροστά «πολλές από τις επωφελείς επιδράσεις» και μπορεί να επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωτράπεζας.
Μία ακόμα προϋπόθεση για ένταξη στο QE είναι να κριθεί πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Ο κ. Κερέ διευκρίνισε ότι η σχετική ανάλυση της ΕΚΤ θα γίνει «ανεξάρτητα», και δεν θα ακολουθήσει απλώς τη γραμμή του ΔΝΤ, όπως υποστήριζαν πρόσφατα δημοσιεύματα.
Σημείωσε πάντως πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Οι τράπεζες
Ο κ. Κερέ αναφέρθηκε εκτενώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, σημειώνοντας ότι το μέγεθος του χρέους έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που ισοδυναμούν με το 45% των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών. Σημείωσε πως αυτό το βάρος μειώνει τόσο την κερδοφορία των ιδρυμάτων όσο και τη δυνατότητά τους να τροφοδοτήσουν την πραγματική οικονομία με νέο, παραγωγικό χρήμα.
Χαρακτήρισε «φιλόδοξους» τους στόχους που έχουν τεθεί για μείωση των «κόκκινων» πιστώσεων κατά την επόμενη διετία και ανέφερε πως τα επιτόκια δανεισμού που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν κατά 250 μονάδες βάσης υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ο κ. Κερέ παράλληλα διέψευσε τα περί σταθερής επιστροφής καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από το καλοκαίρι του 2015, όταν επιβλήθηκαν οι έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων, οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί απλώς κατά 2,5% και παραμένουν κατά 25% χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στα τέλη του 2014, δηλαδή πριν την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.