Μιλώντας στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διάβασαν μεν προσεκτικά τις θέσεις του Ταμείου, όμως θεωρούν σωστές τις πολιτικές που προβλέπει το Μνημόνιο.
Τόνισε δε ότι η Αθήνα βρίσκεται εντός τροχιάς για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και σε περίπτωση που όλα τα συμφωνημένα μέτρα εφαρμοστούν η Ελλάδα θα επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη και θα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές χρέους.
Η κ. Μπράιντχαρτ προσέθεσε δε με νόημα ότι η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να «αναγνωρισθούν πλήρως» από όλους τους θεσμούς.
Πιο αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος ουσιαστικά επέπληξε το Ταμείο για την απόφασή του να εκφράσει τόσο δημόσια τις διαφωνίες του για το μείγμα μέτρων και στόχων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.
Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Μηχανισμός εξεπλάγη όταν είδε ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπστφελντ είχαν αναρτήσει επίσημο μπλογκ με ενστάσεις, όπου παράλληλα επέρριπταν την ευθύνη για τυχόν νέα μέτρα λιτότητας στους Ευρωπαίους και την Αθήνα.
Η εκπρόσωπος τόνισε δε ότι ο ESM ελπίζει πως όλοι θα επιστρέψουν στην πρακτική όπου οι διαπραγματεύσεις «γίνονται κατ’ ιδίαν».
Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και δεν δέχεται μειώσεις στο αφορολόγητο ή τη συνταξιοδοτική δαπάνη, δήλωσε εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο ΥΠΟΙΚ κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι δεν έχει το σθένος να υποστηρίξει τις θέσεις του απέναντι στους Ευρωπαίους για μείωση στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, κι απλώς ζητά μέτρα από την Ελλάδα για να βγαίνουν οι αριθμοί.
Τι λέει το ΔΝΤ
Στο επίμαχο άρθρο-μπλογκ, το Ταμείο ζητά αλλαγές στην δομή του Μνημονίου με έμφαση σε μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, μείωση του δημοσιονομικού στόχου μετά το 2018 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%, κατάργηση του αφορολόγητου για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος συνδέεται άρρηκτα με την ελάφρυνση του χρέους, καθώς όσο υψηλότερος είναι ο στόχος τόσο μεγαλύτερη ελάφρυνση απαιτείται, σημειώνουν οι Τόμσεν και Όμπστφελντ, λίγες ημέρες αφότου το Ταμείο χαρακτήρισε ανεπαρκές το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων που συμφώνησε το Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ τονίζει ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν συναινέσουν στη μείωση του δημοσιονομικού στόχου θα πρέπει να νομοθετηθούν «εμπροσθοβαρώς» επιπλέον μέτρα, που θα διασφαλίζουν την επίτευξη του 3,5%. Διαφορετικά, αφήνουν να εννοηθεί ότι το Ταμείο δεν μπορεί να υποστηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο αξιωματούχοι του Ταμείου αποσαφηνίζουν ότι δεν είναι το ΔΝΤ που ζητά περαιτέρω λιτότητα στην Ελλάδα, αφού προτείνει χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά την ευθύνη φέρουν η Αθήνα και οι εταίροι που έχουν συμφωνήσει σε αυτά τα μεγέθη.
Το μόνο που ζητά το Ταμείο, υποστηρίζουν, είναι να βρεθούν τα μέτρα που θα επιτρέπουν στην Ελλάδα να πετύχει τους συμφωνημένους στόχους.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.