Κλείσιμο

Στην αντεπίθεση ο Τσακαλώτος απέναντι στο ΔΝΤ: Δεν έχουμε συμφωνήσει στο 3,5%

Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στις κατηγορίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι τα μέτρα που χρειάζεται η χώρα μας οφείλονται ακριβώς στη συμφωνία Αθήνας και Ευρωπαίων.

«Η Ελλάδα δεν έχει ‘συμφωνήσει’ σε τίποτα ακόμα. Είναι όμως υπό μεγάλη πίεση από τους πιστωτές της για να δεχτεί. Το ΔΝΤ έχει κάνει λίγα για να αποκλιμακώσει αυτή την πίεση», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις που δημοσιεύει η βρετανική «Guardian».

Σημειώνεται πάντως ότι αποφάσεις Eurogroup ήδη από τον Μάιο προβλέπουν σταθερά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το «μεσοπρόθεσμο διάστημα» μετά το 2018, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί πόσο θα διαρκέσει αυτό. Ορισμένοι εταίροι έχουν προτείνει τρία χρόνια ενώ άλλοι επιμένουν σε δέκα.

Ο υπουργός Οικονομικών επανάλαβε την πρότασή του για μείωση του στόχου στο 2,5% του ΑΕΠ από το 3,5% που θέλουν οι εταίροι και διοχέτευση των πόρων σε φοροαπαλλαγές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατηγόρησε μάλιστα το ΔΝΤ ότι στο Eurogroup της 5ης Ιανουαρίου δεν πολέμησε την επιμονή των εταίρων για υψηλά πλεονάσματα και απλώς ζήτησε μέτρα για να βγαίνουν οι αριθμοί.

«Όχι» σε αλλαγές σε αφορολόγητο και συντάξεις

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε ανοιχτά τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης και μεγάλες μειώσεις στο αφορολόγητο.

Ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι οι δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας για συντάξεις και άλλα κοινωνικά βοηθήματα ανέρχονται μόλις στο 70% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 52% τον αντίστοιχων δαπανών της Γερμανίας, ουσιαστικά διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι υπερτετραπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών προσθέτει αιχμηρά ότι σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ, ενώ το ένα τρίτο των Ελλήνων αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Στο μέτωπο του αφορολόγητου, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι ο λόγος που τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο είναι ακριβώς τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Διερωτάται ειρωνικά εάν υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να πιστεύει κανείς ότι τα κύρια προβλήματα της Ελλάδας είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Πηγή: skai.gr