Ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε με σθένος των αποφάσεων της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι τα χαμηλά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση αντιμετώπισαν την απειλή μίας νέας Μεγάλης Ύφεσης, ενώ έχουν συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη, εξελίξεις που στην πράξη ευνοούν και τη Γερμανία.
«Οι πολιτικές μας επιτρέπουν στην ανάκαμψη να βγάλει ρίζες ώστε να μπορέσουμε [στο μέλλον] να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια», είπε.
Επισήμανε ότι οι γερμανικές εξαγωγές επωφελούνται από την ανάκαμψη και τη σταθεροποίηση της οικονομίας στις χώρες του ευρώ, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990, ενώ παράλληλα επενδυτικά κεφάλαια ρέουν στις εταιρείες τεχνολογίας.
Η βασική αιχμή της γερμανική κριτικής έναντι της ΕΚΤ είναι πως τα χαμηλά επιτόκιά της εν τέλει ρίχνουν και τα επιτόκια που απολαμβάνουν οι αποταμιευτές στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, πλήττοντας εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους στη Γερμανία, όπου παραδοσιακά μεγάλο μέρος της περιουσίας των νοικοκυριών βρίσκεται σε καταθέσεις.
Ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι θα πρέπει να θυμόμαστε πως ο κάθε πολίτης επηρεάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από τη νομισματική πολιτική μίας κεντρικής τράπεζας, όχι μόνο ως αποταμιευτής, αλλά και ως φορολογούμενος ή ως δανειολήπτης.
Αυτό σημαίνει πως μολονότι οι Γερμανοί χάνουν κάποια χρήματα λόγω της πτώσης στους τόκους καταθέσεων, συνάμα επωφελούνται από διαφορετικές οδούς από την πολιτική της Ευρωτράπεζας.
Ως φορολογούμενοι, κερδίζουν από τη μεγάλη πτώση του κόστους δανεισμού για τη Γερμανία, με τον κ. Ντράγκι να τονίζει ότι μόνο το 2015 το Βερολίνο εξοικονόμησε 28 δισεκατομμύρια ευρώ από το συμπιεσμένο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Ως δανειολήπτες, συνέχισε, κερδίζουν από τα μειωμένα επιτόκια στα στεγαστικά δάνειά τους, ή από την ανατίμηση των ομολόγων και των μετοχών που κατέχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία τους – ανατίμηση που προκύπτει από το γεγονός ότι η ΕΚΤ αγοράζει μαζικά τίτλους και συνεπώς αυξάνει τη ζήτηση.
Μάλιστα, υπογράμμισε, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ανάμεσα στο 2008 και το 2015 οι τόκοι που πληρώνει το μέσο γερμανικό νοικοκυριό έπεσαν περισσότερο από τα κέρδη που είχε από άλλα επιτόκια.
Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι γερμανοί πολίτες μπορούν να επενδύσουν μέρος του εισοδήματός τους, αντί να επιμένουν στην πατροπαράδοτη λύση της αποταμίευσης, κι έτσι να βρουν περισσότερες διεξόδους για αύξηση των κερδών τους.
Τέλος, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την έκκλησή του για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, που θα επιτρέψουν στα 19 κράτη-μέλη να είναι ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά του σήμερα.
«Εάν θέλουμε τα διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις αγορές εργασίας και αγαθών μας με τις πραγματικότητες του ψηφιακού και παγκοσμιοποιημένου κόσμου του 21ου αιώνα», είπε.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.