Κλείσιμο

Ντομπρόβσκις: Το 2014 βγαίνατε από το μνημόνιο – «Όχι» σε αύξηση φόρων

Μήνυμα στην Αθήνα για περικοπές δαπανών, αντί για αύξηση φόρων, αποστέλλει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή το στο capital.gr και το ΚΥΠΕ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα, δηλώνει ότι το 2014 η Ελλάδα έβγαινε από το μνημόνιο, προσθέτοντας με νόημα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «διάλεξε άλλους δρόμους.»

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις επισημαίνει ότι «η αύξηση φόρων, αντί περικοπής δαπανών, βαθαίνει την ύφεση».

«Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών» τονίζει. «Η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης» διευκρινίζει πάντως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο λετονός αξιωματούχος αφήνει δε ανοικτό το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να ακολουθήσει το παράδειγμα προηγούμενων εμπειριών για σταδιακή ολοκλήρωση αλλά και «σαλαμοποίηση» της εκταμίευσης των δόσεων. Πάντως, ο κ. Ντομπρόβσικις αναγνωρίζει «δουλειά» στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, αλλά επιμένει ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των διαρροών Τόμσεν - Βελκουλέσκου, δηλώνει «ουδέν σχόλιον», ενώ εκτιμά ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν. «Εργαζόμαστε ως Κομισιόν, κάνοντας την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, περιλαμβανομένου του χρηματοδοτικού σκέλους του προγράμματος» σχολιάζει.

Σε ό,τι αφορά το 2014 ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι «το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο.»

«Ξέρουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν αλλού (...) Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%. Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία» προσθέτει δε.
Πηγή: skai.gr