Γιούνκερ: Δεν «βλέπω» ονομαστικό κούρεμα – Απειλές προς χώρες της Αν. Ευρώπης

Την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές με επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους και μείωση των επιτοκίων.

«Η Ελλάδα βρίσκεται επιτέλους στον σωστό δρόμο» τόνισε πάντως για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Προειδοποιήσεις για το προσφυγικό

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξαπέλυσε επίθεση σε Τσεχία, Σλοβακία και Ρουμανία, οι οποίες αντιτίθενται στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα εδάφη τους βάσει ποσοστώσεων, προειδοποιώντας εμμέσως για «κλείσιμο της στρόφιγγας» των κοινοτικών πόρων.

«Ίσως χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν η διάθεση ευρωπαϊκών χρημάτων μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μπορεί να διακοπεί εάν ένα κράτος μέλος δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο «Brexit», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Προσφυγικό και πρόγραμμα στήριξης είναι δύο διακριτά θέματα ξεκαθαρίζει στο μεταξύ προς την Αθήνα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας