Αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία από τη συνεχή αναζήτηση ισοδυνάμων (pdf)

Αναλυτικά η έκθεση ΕΔΩ 

Παραμένει η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία από την συνεχή αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων επισημαίνει η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή της.

Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να διολισθήσει η χώρα σε βαθύτερη ύφεση, τονίζοντας ότι εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα ακόμα και των συνεπών πολιτών, ενώ επιπλέον οι νέοι φόροι ενισχύουν τη φοροδιαφυγή, διώχνουν τις επενδύσεις και ενισχύουν την ύφεση.

Οι οικονομολόγοι της Βουλής χαρακτηρίζουν υπαρκτό το κίνδυνο μεγαλύτερης ύφεσης, στασιμότητας στην οικονομία, ανησυχητική τη μείωση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και προτείνουν ότι θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις των αγορών και μετά η εφαρμογή των νέων φόρων.

Αναφορικά με το τρίτο μνημόνιο, η Επιτροπή Ποϋπολογισμού επισημαίνει πως περιλαμβάνει σειρά μέτρων και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, στα οποία απεικονίζεται η δυσπιστία των θεσμών προς τις ελληνικές αρχές. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα 2015-2016 που προβλέπονται στο μνημόνιο ασκούν υφεσιακή πίεση στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση, το τρίτο μνημόνιο είναι εμπροσθοβαρές ως προς τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή το σύνολο σχεδόν των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων (περίπου 233) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Επίσης, εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι πολύπλοκο και φιλόδοξο, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει «αγώνα δρόμου» για την εφαρμογή του και η δημόσια διοίκηση να δείξει διαχειριστική επάρκεια για ένα τόσο δύσκολο έργο. 
Πηγή: skai.gr