Κλείσιμο

FT: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει, για την ώρα, σε νέο πρόγραμμα στήριξης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί επί του παρόντος να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και των κακών επιδόσεων της χώρας μας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», επικαλούμενοι απόρρητο εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που συνοψίζει τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους FT, μετά την παρουσίαση εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, αποφασίστηκε πως σε πρώτη φάση η αποστολή του ΔΝΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις που εκτυλίσσονται στην Αθήνα, ώστε να διασφαλίσει ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων θα «συνάδει με αυτά που έχει υπόψη του το Ταμείο».

Σε δεύτερη φάση, το ΔΝΤ θα αποφασίσει αν θα λάβει μέρος στο νέο πρόγραμμα στήριξης εφόσον η Αθήνα έχει δεχτεί «ένα πλήρες σύνολο μεταρρυθμίσεων» και αφού οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν «συμφωνήσει για ελάφρυνση του χρέους».

«Οι διαφορές μεταξύ των απόψεων του ΔΝΤ για το χρέος και όσων συζητούν επί του παρόντος οι Ευρωπαίοι είναι πολύ μεγάλη», αναφέρει το έγγραφο. «Η Ελλάδα θέλει να λάβει αποφάσεις πάνω σε κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο και οι Ευρωπαίοι θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση επειδή πρώτα θέλουν να ανοικοδομηθεί εμπιστοσύνη».

Το ζήτημα-αγκάθι του χρέους μπορεί να αποδειχτεί τεράστιο πρόβλημα για ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, με δεδομένο ότι το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη νέου προγράμματος, όμως ταυτόχρονα υπάρχει αντίσταση στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως μεταδίδουν οι FT, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Διοικητικό Συμβούλιο είπε πως το Βερολίνο «θα προτιμούσε το ΔΝΤ [...] να κινηθεί παράλληλα» με την ευρωζώνη στις επαφές με την ελληνική πλευρά. Αντίθετα εκπρόσωποι μη ευρωπαϊκών χωρών, από την Ασία, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία, υπογράμμισαν πως θα πρέπει να προασπιστεί και η φήμη του οργανισμού, προβληματισμό που αναγνώρισε και η διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Πέραν όμως του πολιτικού προβλήματος που προκύπτει για την Άνγκελα Μέρκελ, η στάση του Ταμείου, επιβεβαιώνει τις μεγάλες ανησυχίες για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας.

Οι δανειστές έχουν εκτιμήσει πως η Ελλάδα χρειάζεται 82 έως 86 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2018, όμως ο μηχανισμός ESM προτίθεται να συνεισφέρει περίπου 50 δισεκ. ευρώ, αφήνοντας κενό έως και 36 δισεκ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από το ΔΝΤ και τις αμφίβολες εισπράξεις του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου, που κανονικά θα έληγε στα τέλη Μαρτίου του 2016, βρίσκεται ουσιαστικά στον «πάγο» από τον περσινό Αύγουστο, ενώ εκκρεμούσαν ακόμη εκταμιεύσεις στήριξης ύψους 16,4 δισεκ. ευρώ. Η Αθήνα αιτήθηκε νέα δανειακή στήριξη από το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης