Κλείσιμο

Αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ για μια εβδομάδα αποφάσισε η ΕΚΤ

Την αύξηση της έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για μια εβδομάδα αποφάσισε η ΕΚΤ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Φρανκφούρτη, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα.

Το εν λόγω ποσό ανταποκρίνεται «πλήρως» στο αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος, ωστόσο, η ΕΚΤ δε μείωσε το «κούρεμα» των εγγυήσεων που ζητά από τα ελληνικά ιδρύματα ως αντάλλαγμα για τα δάνεια του ELA, το οποίο είχε αυξήσει πριν από λίγες ημέρες. Συνεπώς, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα της ΕΚΤ παραμένει ακριβότερη σε σχέση με το παρελθόν.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως η Ευρωτράπεζα πάντοτε δρούσε και «συνεχίζει να δρα με την παραδοχή πως η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», θέση που επανέλαβε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί προσωρινού Grexit.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια εφαρμογής των κεφαλαιακών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης απέφυγε να δώσει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα, όμως επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της μεγαλύτερης δυνατής ταχύτητας και της απαραίτητης προσοχής.

Διαφορετικά, προειδοποίησε, υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος επανάληψης των μαζικών εκροών καταθέσεων. «Οι έλεγχοι προστατεύουν καταθέτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μικροκαταθέτες», συμπλήρωσε. Διευκρίνισε όμως πως οι αποφάσεις για τους ελέγχους κεφαλαίων λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση.

Απαντώντας στις κατηγορίες πως η ΕΚΤ δεν στήριξε επαρκώς τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η έκθεση της Ευρωτράπεζας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχεται πλέον σε 130 δισεκατομμύρια ευρώ, μετατρέποντας την ΕΚΤ «στο μεγαλύτερο αποταμιευτή» στη χώρα μας, με δεδομένο ότι οι ιδιωτικές καταθέσεις ανέρχονται σε 120 δισεκ. ευρώ.

Προσέθεσε με νόημα πως η παροχή ρευστότητας μέσω του ELA ποτέ δεν σχεδιάστηκε ώστε να είναι «χωρίς όρια και δίχως όρους».

Στρέφοντας το βλέμμα του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως για τη χώρα μας είναι «απαραίτητη» μια ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά ενός «κουρέματος».

Ταυτόχρονα σχολίασε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να «διαλύσει» τις αμφιβολίες που υπάρχουν για τη βούληση και την ικανότητά της να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Διευκρίνισε όμως πως η εν λόγω αξιολόγηση δεν θα γίνει από την ΕΚΤ, αλλά από τους πολιτικούς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι και ο αντιπρόεδρος Βίτορ Κονστάνσιο κατέστησαν σαφές πως προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η ύπαρξη μιας εξαίρεσης που θα καλύπτει τα ελληνικά ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης. Αυτή η εξαίρεση, όπως εξήγησαν, μπορεί να υιοθετηθεί μόνο αν μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης και εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως η πληρωμή των 3,5 δισεκ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα (συν 700 εκατ. τόκο) θα καταβληθεί εγκαίρως στις 20 Ιουλίου, κι έτσι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις της Αθήνας με την Ευρωτράπεζα. Εκτίμησε πως θα εξοφληθούν επίσης και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης