Κλείσιμο

FT: Τα τρία σενάρια για την κατάληξη του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας

Σε τρία πιθανά σενάρια καταλήγει ο αρθρογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Το πρώτο σενάριο, της παράτασης, σύμφωνα με τον κ. Σπίγκελ, δεν κερδίζει έδαφος γιατί η Αθήνα δεν το ζητεί, αλλά και γιατί περιορίζεται ο χρόνος έγκρισης του από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. «Δεν μπορείς να ζητάς από μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση που εκλέχθηκε για ένα νέο πρόγραμμα να εφαρμόσει το προηγούμενο ως προαπαιτούμενο για τη συζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά στους FT Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το δεύτερο σενάριο είναι η «γέφυρα Βαρουφάκη» για το οποίο οι Financial Times εκτιμούν πως έχει μηδενική πιθανότητα υλοποίησης. Κατά τους FT η «γέφυρα» θα μπορούσε να προέλθει από τρεις πηγές:10 δισ. ευρώ από βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων η πλειονότητα εκ των οποίων πιθανότατα θα αγοραστεί από τις ελληνικές τράπεζες, 8 δισ. ευρώ από κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και 10,9 δισ. ευρώ από τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο, ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν απορρίψει αυτές τις επιλογές, σύμφωνα πάντα με τους FT.

Το τρίτο, και πιθανότερο, σενάριο είναι η λήξη του προγράμματος και συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Ακόμη και αν λήξει το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος, το πρόγραμμα του ΔΝΤ εκπνέει στο τέλος του 2016, αποτελώντας έτσι για την Αθήνα εναλλακτική επιλογή έκτακτης χρηματοδότησης.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται θετικοί να δεχθούν την απαίτηση της Ελλάδας για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 4,5% στο 1,5% του ΑΕΠ, παρότι κοινοτική πηγή έκανε λόγο την Παρασκευή για 3%. Επίσης, το Βερολίνο εμφανίζεται πρόθυμο για επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους.

Παράλληλα, η Αθήνα έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο οριστικής διαγραφής ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται πρόθυμο να προσφέρει επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής για τα δάνεια.

Παρόλα αυτά, εμπόδιο παραμένει η θέση της Αθήνας για «φρένο» στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 22,4 δισ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr