Το ΔΝΤ τονίζει πως η αύξηση των δημοσίων δαπανών για υποδομές «μπορεί να δώσει ένα πολυπόθητο σπρώξιμο στη ζήτηση», να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα. Συμπληρώνει δε πως πρόκειται για έναν «από τους λίγους μοχλούς πολιτικής που απομένουν για να στηριχθεί η ανάπτυξη» στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Το Ταμείο μάλιστα επισημαίνει πως η αύξηση των δαπανών για υποδομές είναι αποτελεσματικότερη αν τα χρήματα προέρχονται από νέο δανεισμό, κι όχι από την αύξηση φόρων ή την περικοπή άλλων κρατικών επενδύσεων.
Το Ταμείο υπογραμμίζει δε πως η αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν συνεπάγεται απαραίτητα και αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς οι νέες επενδύσεις μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη κι έτσι να «καλύψουν από μόνες τους το κόστος». Συγκεκριμένα, η έκθεση συμπεραίνει πως αύξηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ στις δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομών μπορεί να τονώσει το ΑΕΠ κατά 0,4% τον ίδιο χρόνο και κατά 1,5% τέσσερα χρόνια μετά την αύξηση.
Προσθέτει επίσης πως τα θετικά αποτελέσματα των αυξημένων δημόσιων επενδύσεων μπορούν να είναι ακόμα μεγαλύτερα σε περιόδους αναιμικής ή μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί σαφώς πως τυχόν αύξηση των δημόσιων δαπανών, ειδικά μέσω έκδοσης νέου χρέους, μπορεί να γυρίσει ως δημοσιονομικό μπούμερανγκ σε χώρες όπου η «διαδικασία των επενδύσεων» είναι «αναποτελεσματική» και όπου τα κεφάλαια που διατίθενται σπάνια φέρνουν ανάλογο αποτέλεσμα.
Η έκθεση του ΔΝΤ έρχεται τη στιγμή που στην ευρωζώνη έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το αν η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων μπορεί να λειτουργήσει ως όργανο για την έξοδο από την κρίση. Η Γερμανία πάντως έχει διαμηνύσει πως δεν απαιτείται μια «ένεση χρημάτων» προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη, όπως κατέστησε σαφές η Άνγκελα Μέρκελ μετά την πρόσφατη συνάντησή της με τον γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς στο Βερολίνο.
Στην ετήσια έκθεση του για τη Γερμανία το καλοκαίρι, το ΔΝΤ σημείωσε πως το Βερολίνο έχει «δημοσιονομικό χώρο» να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις του για υποδομές κατά 0,5% του ΑΕΠ. Κάλεσμα στην γερμανική κυβέρνηση να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της απηύθυνε πρόσφατα και η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.