ΔΝΤ: Νίκη Ελλάδας στο πρωτογενές πλεόνασμα, μειώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ για το 2013 και σταδιακή συρρίκνωση των χρηματοδοτικών αναγκών «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την Ελλάδα στην εξαμηνιαία έκθεσή του Fiscal Monitor, αναθεωρώντας την προ εξαμήνου εκτίμησή του πως η χώρα μας θα κατέγραφε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα το περασμένο έτος.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις υποδεικνύουν πως η Ελλάδα πέτυχε, με σημαντική διαφορά, τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος», σημειώνει το ΔΝΤ, συμπίπτοντας με τη θέση του υπουργείου Οικονομικών. Πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στο βρετανική Guardian, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πάνω από 1% του ελληνικού ακαθάριστου προϊόντος.

Η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και το 2014, με το θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 3% το 2015 και να «σκαρφαλώνει» στο 4,5% το 2016 και 2017, προτού τελικά υποχωρήσει στο 4,2% το 2018 και 2019.

Μείωση ελλείμματος και χρηματοδοτικών αναγκών

Παράλληλα, ακόμα και αφότου συνυπολογιστεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ δείχνουν σταδιακή συρρίκνωση του τελικού ελλείμματος κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 2016, παρά τις προβλέψεις για -2,6% το 2013 και το -2,7 το 2014.

Η μείωση του ελλείμματος συμπίπτει με τη σταδιακή πτώση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας, δεδομένων και των διευκολύνσεων αποπληρωμής που έχουν συμφωνηθεί ως τώρα με την τρόικα, όπως μεταθέσεις στη λήξη δανείων και χαμηλά επιτόκια.

Ενδεικτικά, ενώ για το 2014 το Ταμείο τοποθετεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο 15,8% του ΑΕΠ – με το 13,8% να οφείλεται στην ωρίμαση χρέους – για το 2016 οι ανάγκες της Αθήνας υπολογίζονται μόλις στο 4,5% του ΑΕΠ.

Πιο αργή όμως η μείωση του χρέους

Στον αντίποδα, πιο δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, με το Ταμείο να αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για σχεδόν όλα τα χρόνια έως το 2019, με μόνη εξαίρεση το 2013. Για το 2014 το χρέος αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί στο 174,7% του ΑΕΠ, από 174% που είχε προβλεφθεί παλαιότερα.

Το Ταμείο δεν αμφισβητεί πως το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται όλα τα επόμενα χρόνια, ωστόσο υπολογίζει πως η πτώση της αναλογίας χρέος-ΑΕΠ θα είναι πιο αργή σε σχέση με τις προ εξαμήνου εκτιμήσεις του.

Συγκεκριμένα, τα ΔΝΤ προβλέπει πως το 2019 το ελληνικό χρέος θα αντιστοιχεί το 137,8% του ΑΕΠ, τη στιγμή που η συμφωνία του Ταμείου με το Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 έκανε λόγο για χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020 και «σημαντικά κάτω από 110%» το 2022.

Βάσει της συμφωνίας του 2012, την οποία επισημαίνει συχνά το ΔΝΤ, οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί πως θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εφόσον η χώρα μας πετύχει τους συμφωνημένους στόχους. Κυριότερος, αλλά όχι μοναδικός, στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το Eurogroup έχει τοποθετήσει τη συζήτηση για τυχόν νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέος για μετά τις Ευρωεκλογές, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο. Η Αθήνα από την πλευρά της επιδιώκει την έναρξη συνομιλιών πριν το καλοκαίρι.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης