Στουρνάρας: Στόχος μία πρώτη συμφωνία με τρόικα έως 10 Μαρτίου

Σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 10 Μαρτίου, στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά την οποία αποφασίστηκε η επιστροφή της τριμερούς στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου.

Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης, της τάξεως των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα, επεσήμανε ωστόσο ότι κατά την επανάληψη του ελέγχου υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει, υπογραμμίζοντας πάντως ότι είναι «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε».

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεων της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Σε ότι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιμένει ότι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αρχίσει μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ