Κλείσιμο

Προβληματισμός των διεθνών οικονομικών οίκων για τις πολιτικές αναταράξεις

Εντείνουν την πίεση προς την Ελλάδα οι ευρωπαίοι, όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων.

Μετά από καιρό η χώρα μας «φιγουράρει» και πάλι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει μέσω του Reuters μήνυμα ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της μέσω της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Παράλληλα, σύμφωνα με την JP Morgan υπάρχει ? πιθανότητες να μην ψηφιστούν τα μέτρα ενώ η Citigroup βλέπει βαθιά πολιτική κόπωση στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι τα θεμέλια της τρικομματικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά εύθραυστα.

Την ίδια στιγμή φουντώνει η συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι αναλυτές ομονοούν ότι προς το παρόν η λύση του νέου κουρέματος έχει αποκλειστεί.

Για τον επικεφαλής οικονομολόγο της Commerzbank Μόριτς Κρέμερ - που μίλησε στην DW - το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργεί η σχεδόν βέβαιη διετής δημοσιονομική επιμήκυνση που όμως δεν θα είναι και το τελευταίο.

Η UBS πάλι θεωρεί πιο πιθανό το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας να καλυφθεί είτε μέσω της αύξησης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων είτε από τη μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια, κάτι που το ΔΝΤ αποκλείει.

Μάλιστα, ο Τζέρι Ράις, διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων ΔΝΤ, σημειώνει ότι «το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας έχει το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο που μπορεί να προσφέρει το Ταμείο. Υπάρχουν πολλές επιλογές ελάφρυνσης του δανειακού βάρους της Ελλάδας. Ρωτήσατε για την επαναγορά χρέους. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη αν εφαρμοστεί σωστά».

Στο editorial πάντως του πρακτορείου Bloomberg που είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα, υπογραμμίζεται ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι επαναγορά αλλά κούρεμα χρέους. Ο συντάκτης επιχειρηματολογεί ότι αφενός το εμπροσθοβαρές του προγράμματος - αφού τα 9,4 από τα 13,5δις€ των μέτρων θα εφαρμοσθούν το 2013 - θα βυθίσουν τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, αφετέρου σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων επαναγοράς, η τάση είναι να ανεβαίνουν τελικά οι τιμές των ομολόγων με φτωχά μάλλον αποτελέσματα ως προς την απομείωση του χρέους.

Η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι σχεδόν αναπόφευκτη αποφαίνεται σε άρθρο του στην εφημερίδα Handelsblaat ο Κουρτ Λάουκ - επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.

«Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα , δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της και συνεπώς η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη» υποστηρίζει η PIMCO, το μεγαλύτερο παγκοσμίως επενδυτικό fund που θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να δεχτεί κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα του χαρτοφυλακίου της.
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης