Σημαντικότερο στοιχείο του προγράμματος είναι οι προϋποθέσεις (conditionality) που θα συνοδεύουν τις επενδύσεις στους τίτλους ενός μέλους της ευρωζώνης από πλευράς ΕΚΤ, με τον κ. Ντράγκι να υπογραμμίζει ότι κάθε κράτος που θα δέχεται βοήθεια θα πρέπει παράλληλα να υπάγεται σε ένα πλήρες ή προσωρινό πρόγραμμα βοήθειας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης (EFSF και ESM), με «επιζητούμενη» συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Επιπλέον, το εκάστοτε πρόγραμμα προσαρμογής πιθανότατα θα συνοδεύεται από αγορές ομόλογων στην πρωτογενή αγορά από τους μηχανισμούς. Ο EFSF είναι το προσωρινό ταμείο βοήθειας και αναμένεται να αντικατασταθεί από τον μόνιμο ESM, εφόσον ο τελευταίος κριθεί νόμιμος από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η συνδυασμένη αγορά ομολόγων στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά χρέους αποσκοπεί στην μείωση του υπέρογκου κόστους δανεισμού που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη της ευρωζώνης, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Ισπανία, γεγονός που καθιστά πολύ ακριβή την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους τους, καθιστώντας το μη βιώσιμο.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που τα βοηθούμενα κράτη δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους το εκάστοτε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να τερματιστεί.
Παράλληλα, σε μία εξέλιξη που ενδιαφέρει την Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως ακόμα και κράτη που έχουν ήδη υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης, όπως η χώρα μας, θα μπορούν να λάβουν βοήθεια στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ, εφόσον μπορέσουν να επιστρέψουν στις αγορές.
Σημειώνεται παράλληλα πως η Ευρωτράπεζα δεν θα απολαμβάνει τον τίτλο του προτιμώμενου πιστωτή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι εξίσου ευάλωτη σε τυχόν «κούρεμα» του ομολογιακού χρέους κάποιου μέλους της νομισματικής ένωσης με κάθε άλλο ιδιώτη επενδυτή. Η κίνηση αυτή πιθανότητα αποσκοπεί στο να τονώσει την πίστη των επενδυτών στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΚΤ στάθηκε για μία ακόμη φορά στο μη αναστρέψιμο του ευρώ, στρέφοντας ταυτόχρονα τα βέλη του στις αγορές. «[Οι αγορές ομολόγων] θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη σοβαρή παραμόρφωση που υπάρχει στις αγορές κρατικού χρέους » λόγω «των αβάσιμων φόβων από την πλευρά επενδυτών για την αναστρεψιμότητα του ευρώ.
»Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», συνέχισε ο κ. Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η Ευρώπη έχει ένα «απόλυτα αποτελεσματικό ανάχωμα» κατά της κρίσης.
Ωστόσο, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν αμέλησε να κρούσει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης, τονίζοντας δηκτικά πως προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ «οι πολιτικοί πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα» που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ένωσης.
Εντός της εντολής μας
Τέλος, ο επικεφαλής της Ευρωτράπεζας έστεψε το βλέμμα του στους επικριτές του προγράμματος, οι οποίοι είχαν κατηγορήσει τη Φρανκφούρτη πως με αυτή την πρωτοβουλία υπερβαίνει την εντολή της.
«Είμαστε εντός της εντολής μας να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών», σχολίασε λιτά ο κ. Ντράγκι, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η αγορά ομολόγων είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος για την ΕΚΤ ώστε να διαβεβαιώσει τη συγκράτηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Νωρίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είχε αποφασίσει να διατηρήσει σταθερά τα τρία κύρια επιτόκια της Ευρωτράπεζας.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.