Ωστόσο ο επίτροπος τόνισε ότι οι εντάσεις στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης δεν δικαιολογούνται, αφού υπάρχει οικονομική ανάκαμψη στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης και πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα στα θέματα των προϋπολογισμών και των δομικών αλλαγών. Ο επίτροπος σημείωσε ότι η αναστάτωση των αγορών προκαλείται και σε παράγοντες εκτός της ευρωζώνης, όπως τις επιπτώσεις που είχαν στην επενδυτική διάθεση οι διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους των ΗΠΑ.
Ωστόσο, είπε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να «περάσουν το μήνυμα» της 21ης Ιουλίου στις αγορές και τόνισε ότι μια τόσο διεξοδική, λεπτομερής και τεχνικά πολύπλοκη συμφωνία θέλει χρόνο για να εφαρμοστεί –κάτι που δεν αντιλαμβάνονται οι χρηματαγορές, οι οποίες απογοητεύτηκαν αφού είχαν τη μη ρεαλιστική προσδοκία ότι η εφαρμογή θα ήταν άμεση.
Ωστόσο, ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υποτιμάται η πολιτική θέληση» των Ευρωπαίων ηγετών να «υπερασπιστούν το ευρώ», τονίζοντας ότι είναι πάντα έτοιμοι να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, ενώ αναφέρθηκε στην επιστολή του κ. Μπαρόζο, μέσω της οποίας ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Ο κ. Ρεν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρξει ταχύτατη και πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, τις οποίας οι τεχνικές και πολιτικές διαδικασίες εκτιμά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη. Επίσης, μίλησε για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αλλά και για επέκταση των δραστηριοτήτων του.
Αναφορικά με την Ελλάδα, δήλωσε πως οι επενδυτές κακώς αμφιβάλλουν σχετικά με το αν θα καταφέρει η χώρα να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο, αφού οι αποφάσεις της 21ης Ιουνίου έδωσαν σημαντική ανάσα στην Ελλάδα αλλά και η ίδια η χώρα τιμά τις δεσμεύσεις της. «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μοναδική», σημείωσε. «Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα και δεν πρόκειται να αποτελέσει μέσω διαχείρισης της κρίσης για άλλα κράτη-μέλη».
Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε επίσης στην Ισπανία και την Ιταλία, λέγοντας πως η αναστάτωση που επικρατεί στις αγορές τις τελευταίες μέρες είναι εντελώς αδικαιολόγητη σε οικονομικούς όρους, αφού οι οικονομίες των δύο χωρών δεν άλλαξαν εν μία νυκτί. Και οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν φιλόδοξα δημοσιονομικά προγράμματα, είπε, τα οποία περιλαμβάνουν τις απαραίτητες δομικές αλλαγές που θα τονώσουν την ανάπτυξη.
Τέλος, ο κ. Ρεν υπενθύμισε ότι το σημαντικότερο όλων είναι ότι η 21η Ιουλίου αποτέλεσε θεμέλια λίθο μιας συνεργασίας σε θέματα οικονομικού συντονισμού μέσα στην ευρωζώνη. Πρέπει να ενδυναμώσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές πολιτικές θα στηρίζονται σε ισχυρές βάσεις και να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στη δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών-μελών αλλά και την επιβολή νέων κανονισμών που έχουν ως στόχο την αποτροπή της μετάδοσης της μακροοικονομικής αστάθειας.
«Περιμένω με ανυπομονησία τις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη βελτίωση της διαχείρισης της κρίσης μέσα στην ευρωζώνη», κατέληξε, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση δεν πλήττει μόνο την Ευρώπη, αλλά έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και θα χρειαστεί παγκόσμιος συντονισμός μέσω των G7 και G20 για να αντιμετωπιστεί.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.