Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο συμπερασμάτων - το οποίο εστάλη από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών - προβλέπει ότι οι ηγέτες τους θα συμφωνήσουν στον επόμενο μήνα σε «συγκεκριμένες προτάσεις», ώστε το Ταμείο να έχει «την ευελιξία και χρηματοδοτική ικανότητα για να στηρίζει επαρκώς το ευρώ».
Οι Financial Times σημειώνουν, ωστόσο, ότι αξιωματούχοι εφιστούν την προσοχή ότι το σχέδιο συμπερασμάτων θα μπορούσε να αλλάξει κατά τη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών. «Ας είμαστε σαφείς: Δεν είμαστε σε όλα σύμφωνοι με τους Γερμανούς φίλους μας», είπε ένας ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «το ουσιαστικό ζήτημα είναι η ευελιξία του Ταμείου». Σημειώνεται ότι πρόσφατα αξιωματούχοι της Γερμανίας είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη δυνατότητα του Ταμείου να αγοράζει κρατικά ομόλογα.
Το σχέδιο συμπερασμάτων είναι αόριστο όσον αφορά το θέμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» που ζητά η Γερμανία - με την ανάληψη δεσμεύσεων από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης για το συντονισμό της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας τους καθώς και της νομοθεσίας για το χρέος - ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσει στην αναβάθμιση του ΕΤΧΣ. Το σχέδιο αναφέρεται σε «βήματα για να επιτευχθεί» αυτός ο συντονισμός, αλλά δεν δεσμεύει τις χώρες, γεγονός που κατά το δημοσίευμα σημαίνει ότι το γερμανικό σχέδιο παραμένει αμφιλεγόμενο σε ορισμένες πρωτεύουσες.
Ο κ. Βαν Ρομπάι, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο συμπερασμάτων, θα έχει διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων και στο τέλος Μαρτίου θα υποβάλει έκθεση, με την οποία θα καταγράφει συγκεκριμένους τρόπους προώθησης του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Τα συμπεράσματα είναι δεσμευτικά, ωστόσο, όσον αφορά τη διεξαγωγή «φιλόδοξων ασκήσεων αντοχής (stress tests)» των τραπεζών και τη εξεύρεση χρηματοδότησης για τις τράπεζες που δείχνουν ευάλωτες.
GS: Προτρέπει σε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας Αλεξάντερ Ντιμπέλιους προειδοποιεί για τους κινδύνους που περικλείει μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδας και προτρέπει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», δηλώνει ο κ. Ντιμπέλιους στην εφημερίδα Bild. Εκτιμά επίσης ότι είναι απαραίτητο «ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην οδό της αρετής».
Ο κορυφαίος τραπεζίτης - διευθύνει τη Goldman Sachs Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης - αποδίδει στη Γερμανία ιδιαίτερη ευθύνη για το ευρώ.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ωφελείται από το ευρώ πολύ περισσότερο από όσο κοστίζει η κρίση. Τα πλεονεκτήματα για αυτήν είναι τεράστια, και η Γερμανία σήμερα να είναι τόσο ισχυρή ώστε θεωρητικά να μπορεί να αντέξει μόνη της την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Αυτό φυσικά δεν το θέλει κανείς και ούτε θα συμβεί, λέει ο κ. Ντιμπέλιους στη Bild.
Economist: «Απειλή πτώχευσης από τις αργές μεταρρυθμίσεις»
Αργούς ρυθμούς μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα διαπιστώνει ο Economist, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται η πιθανότητα ομαλής αναδιάρθρωσης χρέους. Το βρετανικό περιοδικό σχολιάζει ότι ακόμα και οι φίλοι της Ελλάδας αμφιβάλλουν κατά πόσο ένα τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος μπορεί να αποπληρωθεί.
Για μεγάλη στροφή του Βερολίνου προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον έκανε λόγο την Παρασκευή στο ΣΚΑΪ και την «Πρώτη Γραμμή» ο ευρωβουλευτής και μέλος του FDP (κόμμα των Φιλελευθέρων της Γερμανίας) Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.