ΚΑΙΡΟΣ

Aργεντινή: Αναζητώντας τη χαμένη αξιοπιστία

Η Αργεντινή έχει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς. «Αυτά είναι, τουλάχιστον, τα επίσημα στοιχεία» επισημαίνει ο Φεντερίκο Φόντερς, ειδικός σε θέματα οικονομικής πολιτικής της Λατινικής Αμερικής από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου. ‘Ετσι με δυσκολία η χώρα μπορεί να πληρώσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που οφείλει σε ομολογιούχους δανειστές, από τότε που η χώρα οδηγήθηκε στην παύση πληρωμών πριν από μία δεκαετία. Εντούτοις, δικαστήριο της Νέας Υόρκης καταδίκασε και πάλι την Αργεντινή σε καταβολή των οφειλομένων και μάλιστα δίχως καθυστέρηση.

Η Αργεντινή έπεσε έξω. Μόλις μία εβδομάδα πριν την έναρξη της δίκης -με ενάγοντες ομολογιούχους, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας το 2005 και το 2010- η κυβέρνηση της χώρας είχε υπολογίσει πως η καταδίκη της -την οποία και ανέμενε- δεν θα ξεπερνούσε τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τελικά το δικαστήριο επιδίκασε την καταβολή επιπλέον 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με άμεση καταβολή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Την Τετάρτη (28.11) έγινε δεκτή η αίτηση της κυβέρνησης της Αργεντινής για αναβολή, σε κάθε περίπτωση όμως η υπόθεση θα επιστρέψει στις δικαστικές αίθουσες τον Φεβρουάριο.

Παλιά χρέη, νέες περιπέτειες

Oι απαρχές της υπόθεσης ανατρέχουν πίσω στα τέλη του 2001, όταν η Αργεντινή, ρημαγμένη από τη βαθιά οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1990, αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση. Με τα επιτόκια δανεισμού να αγγίζουν 12%, η χώρα δεν κατάφερνε να προσελκύσει επενδυτές με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της να διογκωθεί.
Από το 2005 η κυβέρνηση της Αργεντινής διαπραγματευόταν με τους διεθνείς πιστωτές τους όρους αποπληρωμής των δανείων, καταφέρνοντας να επιτύχει τη μείωση του ύψους των απαιτήσεων κατά δύο τρίτα, τη μείωση των επιτοκίων, καθώς και την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. Πολλοί ιδιώτες ομολογιούχοι προσέφυγαν τότε κατά των αποφάσεων αυτών ζητώντας πίσω την αρχική αξία των ομολόγων τους. Η Αργεντινή δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει καθώς είχε κηρύξει στο μεταξύ στάση πληρωμών.

Οι επίμονοι δανειστές…


Οι ομολογιούχοι, όμως, ζητούν πίσω αυτά που δικαιούνται. Τον περασμένο Οκτώβριο οι αρχές της Γκάνας προέβησαν σε κατάσχεση του πλοίου «Libertad», που ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Αργεντινής ύστερα από σχετικό αίτημα των δανειστών της χώρας. Το συγκεκριμένο πλοίο βρισκόταν επί σειρά ετών σε διεθνή χωρικά ύδατα, μακριά από τη Λατινική Αμερική, προκειμένου να αποφύγει ακριβώς αυτήν την κατάσχεση.

Μέχρι και ο Νέστορ Κίρχνερ, ο σύζυγος της προέδρου της χώρας Κριστίνα Κίρχνερ, είχε αναγκαστεί να αναβάλει επίσκεψή του στη Γερμανία εξαιτίας του φόβου κατάσχεσης του κυβερνητικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε. Σύμφωνα με τον Φεντερίκο Φόντερς, η Αργεντινή όντως ενέχει ευθύνη απέναντι στους ιδιώτες δανειστές της στις Η.Π.Α, μεταξύ αυτών και απέναντι στον επενδυτικό όμιλο «Εlliot Management Corporation» του πολυεκατομμυριούχου Πολ Σίνγκερ.

…και μία αμφιλεγόμενη δημοσιονομική πολιτική

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s, εάν όλοι οι δανειστές οι οποίοι δεν είχαν συμφωνήσει στο «κούρεμα» του χρέους της διέθεταν αξιώσεις κατά της Αργεντινής, αυτό θα σήμαινε πρακτικά πως η χώρα θα έπρεπε να καταβάλει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχετικές αποζημιώσεις.

Οι πρόσφατες δικαστικές περιπέτειες της Αργεντινής για χρέη του παρελθόντος είχαν ως συνέπεια την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, με πιο πρόσφατη αυτή του οίκου Fitch, ο οποίος υποβάθμισε τη χώρα κατά πέντε βαθμίδες από B σε CC-. Το Μποένος Άιρες ανησυχεί ότι τα δεδομένα αυτά θα κλονίσουν την φερεγγυότητα της χώρας, κάτι που αναμένεται να επιδεινώσει και άλλο την εικόνα της στη διεθνή οικονομική σκηνή. Πηγή: Jan David Walter / Δήμητρα Κυρανούδη - Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής