ΚΑΙΡΟΣ

Απίθανο η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2011

"Η Ελλάδα- εκτός απρόοπτου- δεν προβλέπεται να μπορέσει να βγει στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί μέσα στο 2011" ανέφερε με δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ από την Ουάσινγκτον, ένα μόλις 24ωρο πριν την έλευση των εμπειρογνωμόνων της τρόϊκας στην Αθήνα για τον καθιερωμένο ενδιάμεσο έλεγχο της εφαρμογής του Μνημονίου, που θα κρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης τον προσεχή Μάρτιο.

Πηγές του Οργανισμού προσέθεταν μάλιστα ότι "ούτε για το 2012 μπορεί να προδικάσει κανείς με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση για την έξοδό της στις αγορές", σημειώνοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση "η παράταση του Μνημονίου και η δανειακή στήριξη της χώρας από το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχιστεί εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαίο.

Η δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο διαπνέεται από ευρεία περιθώρια ευελιξίας (flexibility)" είπε στο ΣΚΑΪ έγκυρη και αξιόπιστη πηγή του Οργανισμού, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτόν τις προσδοκίες που για ευνόητους λόγους επιλέγει να καλλιεργεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά τόσο με την ικανότητα της χώρας να δανειστεί από τις αγορές- όπως έχει ο ίδιος τονίσει κατ' επανάληψην- όσο και για το ότι το Μνημόνιο για την Ελλάδα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως. Παρ' όλα αυτά το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ με το οποίο συνομίλησε ο ΣΚΑΪ έθετε μέσα σε αυτή τη συζήτηση και την εύλογη παράμετρο της κινητικότητας που παραιτηρείται αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη για μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα κρίσης χρέους των υπερχρεωμένων κρατών μελών της συμπεριλαμβανομένης προφανώς της Ελλάδας.

Είπε συγκεκριμένα ότι "ανάλογα με τη λύση που θα βρεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Ελλάδα μαζί με όσες άλλες χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα μπορέσει να δώσει απάντηση στο πρόβλημα του υψηλού δημόσιου χρέους της και να πείσει τους δανειστές της ότι αφενός δε θα χάσουν τα χρήματά τους και αφετέρου ότι είναι φερέγγυα χώρα για να της ξαναδανείσουν". "Εμείς, πάντως από τη μεριά μας", σημείωνε το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, "έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ελαφρυνθεί όσο γίνεται η χώρα σας έχοντας εισηγηθεί την παράταση σε βάθος χρόνου της αποπληρωμής του δανείου που έχετε λάβει μέσω του Μνημονίου".

Την ίδια ώρα, όσο η αναπληρώτρια Διευθύντρια Τύπου του ΔΝΤ, κα. Κόνι Λότζε, βρισκόταν στην Ουάσινκγτον και ένα 24ωρο πριν φθάσει στην Αθήνα μαζί με τους εμπειρογνώμονες της τρόϊκας και εγκατασταθεί για τις επόμενες μέρες στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας της με τον ΣΚΑΪ υπεραμύνθηκε για ακόμα μία φορά την κατηγορηματικά αρνητική θέση που εξέφρασε πρόσφατα επισήμως ο Οργανισμός για το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας.

Η κα. Λότζε τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι λάθος να μπερδεύουμε τον όρο της "αναδιάρθρωση" του χρέους, που συνεπάγεται την απώλεια χρημάτων για τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με τον όρο της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Η αναπληρώτρια Διευθύντρια Τύπου του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δε δίνει λύση στο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί- όπως είπε- με "τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και τον τρόπο με τον οποίοι αυτοί μέχρι σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα".

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ έχει ρόλο και λόγο σε ότι αφορά μόνο την επιμήκυνση του δανείου που έχει λάβει από τον Οργανισμό. Τυχόν επιμήκυνση του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουν η ελληνική κυβέρνηση από κοινού με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη των ελεγκτών της Τρόϊκας στην Αθήνα, τονίζεται ότι αυτή θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όχι μόνο για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης αλλά για το αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, παράμετρος από την οποία θα εξαρτηθεί "αν και πόσο σύντομα η Ελλάδα θα κρατηθεί μόνη της στα πόδια της όταν έρθει η ώρα να απευθυνθεί στις αγορές".

Κατά την επίσκεψή μας στην Ελλάδα θα δούμε τι πρόοδος έχει σημειωθεί απ' όσα θέματα είχαμε αφήσει ανοιχτά κατά την τελευταία μας συνάντηση με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης" σημειώνει η κ. Λότζε αναγνωρίζοντας ότι σε ορισμένα σημεία είναι αρκετά "σκληρά αλλά αναγκαία".

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των αξιωματούχων του ΔΝΤ που έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας είναι ότι τόσο το ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική δουλειά όλους αυτούς τους μήνες και με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα. Όταν στις συζητήσεις, ωστόσο, ανακύπτει το ερωτηματικό τυχόν πρόωρων εκλογών, που θα δημιουργούσε επιπλοκές και καθυστερήσεις στην απρόσκοπτη εφαρμογή του Μνημονίου αλλά θα είχε και αντίκτυπο στις αγορές, η απάντηση που δίνουν είναι ίδια με εκείνη που εξέφραζαν ανεπισήμως πριν μερικούς μήνες όταν αντίστοιχη συζήτηση κυριαρχούσε και πάλι στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Ότι, δηλαδή, "η πολιτική σταθερότητα για την οικονομία μίας χώρας που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο. Και τυχόν πρόωρες εκλογές δεν διασφαλίζουν αναγκαστικά αυτή τη σταθερότητα" σημειώνουν στελέχη του ΔΝΤ. Πηγή: Θάνος Δημάδης, Ουάσινγκτον