Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις υπενθύμισε πως η Ελλάδα κατρακύλησε σε κρίση και σε φήμες περί Grexit τόσο το 2012 όσο και το 2015 ακριβώς επειδή οι Ευρωπαίοι «παρακράτησαν» οικονομική βοήθεια.
Τόνισε πως η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, την οποία επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ, στην πράξη δεν προσφέρεται «άνευ όρων», αλλά με προϋπόθεση την επίτευξη διάφορων στόχων από την ελληνική πλευρά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ράις δήλωσε ότι ακριβώς για αυτόν το λόγο το Ταμείο επιμένει σε «ψαλίδισμα» του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, αντί για το 3,5% που θέλουν οι Ευρωπαίοι.
Διευκρίνισε πως το 1,5% μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, κι ότι το Ταμείο δεν ζητά περισσότερη λιτότητα στη χώρα μας.
Αν οι Ευρωπαίοι επιμένουν στο 3,5%, αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί από νέα και αξιόπιστα μέτρα. Έστω κι έτσι όμως ένας τόσο ψηλός στόχος δεν θα μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια, προσέθεσε.
Παρά το «όχι» Ρέγκλινγκ, ο κ. Ράις επανέλαβε πως το ΔΝΤ επιμένει στο κάλεσμά του για «σημαντική ελάφρυνση» του δημόσιου χρέους, την οποία απορρίπτουν οι Ευρωπαίοι. Στην έκθεσή του για τη χώρα μας, το Ταμείο υπολογίζει πως το χρέος θα αυξηθεί «εκρηκτικά» μετά το 2030, φτάνοντας στο 275% του ΑΕΠ το 2060.
«Μένουμε πιστοί στην [ανάλυσή μας για το χρέος]» είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενστερνίστηκαν τη ανάγκη ελάφρυνσης.
Ενδιαφέρον είχε πάντως η διευκρίνισε που έκανε σχετικά με τη δήλωση Σόιμπλε ότι «κούρεμα» χρέους δεν γίνεται εντός ευρωζώνης. Το ΔΝΤ δεν ζητά «κούρεμα», αλλά ελάφρυνση, που είναι κάτι διαφορετικό, είπε.
Τέλος, ο κ. Ράις αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο ο Πόουλ Τόμσεν συναντήθηκε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.