«Όλες οι πιθανότητες και όλες οι διαδικασίες είναι ανοιχτές», δήλωσε χαρακτηριστικά στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», επιβεβαίωσε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Νομπρόβσκις.
Ωστόσο, η Επιτροπή αποφάσισε να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση με το Παρίσι με ζητούμενο περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή για το 2015, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για τυχόν επιβολή ποινών για τρεις μήνες. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Μαρτίου.
Οι υπόλοιπες έξι χώρες που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των Βρυξελλών είναι η Ιταλία (τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης), η Ισπανία (τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης), Αυστρία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Μάλτα.
Στον αντίποδα, πέντε χώρες, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Σλοβακία, πήραν το «πράσινο φως» μετά την αξιολόγηση των προϋπολογισμών τους.
Πάντως, η έκθεση της Κομισιόν καθιστά σαφές πως η Γαλλία είναι αυτή που κινδυνεύει περισσότερο από όλους τους «παραβάτες» με πρόστιμα, με τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για δυο άλλες χώρες που κινδυνεύουν με πρόστιμα, τη Ιταλία και το Βέλγιο, να είναι σαφώς πιο χαλαρή.
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία αποφάσισε μονομερώς να ακυρώσει ουσιαστικά τον στόχο δημοσιονομικού ελλείμματος 3% του ΑΕΠ που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ανακοινώνοντας απλά πως θα πετύχει το στόχο δύο χρόνια αργότερα, το 2017.
Το ορόσημο του 3% έπρεπε μάλιστα να είχε επιτευχθεί ήδη από το 2013, όμως η Κομισιόν έδωσε τότε εκτάκτως παράταση δυο ετών στο Παρίσι.
Αναλυτικά η έκθεση της Κομισιόν ΕΔΩΠηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.