Έρχεται ένα δύσκολο 2023...

Ανάπτυξη

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, σύμφωνα με την Κομισιόν, οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στον πληθωρισμό

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Μετά από ένα πολύ καλύτερο του αναμενομένου 2022, η Κομισιόν εκτιμά στις φθινοπωρινές της προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα έχει το 2022 μια δύσκολη χρονιά, αν και όχι χειρότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Για φέτος ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 6% έναντι 4% στις εκτιμήσεις του καλοκαιριού. Αναθεώρηση προς τα πάνω και για τον πληθωρισμό στο 10% από 8,9%. Για το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1% έναντι 2,4% της προηγούμενης εκτίμησης ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός με το μέγεθος να αναθεωρείται στο 6% έναντι 3,5% στις ανακοινώσεις του καλοκαιριού. 

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, σύμφωνα με την Κομισιόν, οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στον πληθωρισμό. Τα νοικοκυριά αναμένεται να προσαρμόσουν την κατανάλωση τους στις υψηλότερες τιμές και την διάβρωση των εισοδημάτων τους που αυτές συνεπάγονται.  

Επιπλέον εν μέσω αβεβαιότητας, αυξημένου κόστους, σφιχτών οικονομικών συνθηκών και επιβράδυνση της ζήτησης, πτώση αναμένεται και για τις επενδύσεις. Το βηματισμό τους θα χάσουν και οι εξαγωγές αφού η επιβράδυνσης της ανάπτυξης θα είναι παγκόσμια το β' μισό φέτος και το 2023.  

Παρ' όλα αυτά ο τουρισμός θα παραμείνει το δυνατό χαρτί της χώρας και θα συνεχίσει να φέρνει σημαντικά έσοδα.  

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα αρχίσει να επιταχύνει προς το τέλος του 2023 και θα αποτελέσει μια καλή βάση για το 2024 στο οποία η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2%. 

Στην έκθεση της η Κομισιόν κάνει ιδιαίτερη μνεία στις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης που το 2023 θα φτάσουν τα 3,5δις€ , την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και τις επιδοτήσεις στο κόστος ενέργειας που συντελέσουν στο να μετριαστεί η πτώση των πραγματικών μισθών εξαιτίας του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού.

Σημειώνονται στην έκθεση 2 αστερίσκοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα κι έχουν να κάνουν με τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και την πτώση των εισοδημάτων στις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα δέχεται τουρίστες.  

Μέσα σε αυτό το κλίμα , η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει το 2023 στα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,1% και το 2024 θα είναι ακόμη υψηλότερο καθώς αναμένεται τότε να έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση των μέτρων στήριξης για την ενέργεια.

Το χρέος θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία φτάνοντας στο 161,9% του ΑΕΠ το 2023 και το 156,9% το 2024 από 171,1% του ΑΕΠ που θα κλείσει τη φετινή χρονιά.  

Πηγή: skai.gr