ΚΑΙΡΟΣ

«Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσα στο 2015 για να αποφύγουμε bail-in»

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έως το τέλος του 2015 αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τις ελληνικές Αρχές καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί ένα bail-in, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε ένα bail-in στις ελληνικές τράπεζες. Αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει ως το τέλος του χρόνου, έτσι αποφεύγουμε ένα bail-in», είπε ο αξιωματούχος, στον απόηχο των συναντήσεων των εκπροσώπων των δανειστών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Σταθάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.

Δεν αποσαφήνισε αν το bail-in μπορεί να περιλαμβάνει και «κούρεμα» καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του 2016, με την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας (BBRD) για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών, υπάρχει δυνατότητα εκκαθάρισης ενός ιδρύματος με υποχρεωτική συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων και μεγαλοκαταθετών με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν βάρη ισοδύναμα με το 8% των εκκρεμοτήτων του ιδρύματος.

Ο αξιωματούχος τόνισε σε κάθε περίπτωση πως επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να γίνει ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα εκτός τραπεζών (bail-out), δηλαδή με βάση το παράδειγμα του 2012, όταν είχε χρησιμοποιηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα δάνεια προήλθαν από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.

Στην περίπτωση αυτή, τα χρήματα που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά πάσα πιθανότητα θα βαρύνουν το δημόσιο χρέος, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα στήριξης, με δεδομένο ότι το Ταμείο έχει θέσει ως προϋπόθεση την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα και θεσμοί συγκλίνουν πως τα τεστ αντοχής που θα προσδιορίσουν τις ανάγκες των τραπεζικών ιδρυμάτων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά του ΔΝΤ είναι κρίσιμη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, τις οποίες οι εταίροι έχουν τοποθετήσει στα 82 με 86 δισεκ. ευρώ έως το 2018. Ο μηχανισμός ESM έχει διαμηνύσει πως συμβάλει περίπου 50 δισεκ., αφήνοντας χρηματοδοτικό κενό έως και 36 δισεκατομμυρίων σε βάθος τριετίας.Πηγή: skai.gr