ΚΑΙΡΟΣ

Άμεσο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ και των εργαζομένων της προωθεί η κυβέρνηση

’μεσο σχέδιο διάσωσης της παραπαίουσας ΔΕΗ και των εργαζομένων της προωθεί η κυβέρνηση λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών. Ο σχεδιασμός βρισκόταν στα «συρτάρια» της Πειραιώς ενόσω η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση, όχι μόνο εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, αλλά και γιατί η κατάσταση των υποδομών και των δικτύων της δεν μπορούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος σε όλη την επικράτεια κατά τη θερινή περίοδο οπότε η κατανάλωση είναι υψηλή. 

«Η ΔΕΗ είναι πρώτη προτεραιότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο στο αμφιθέατρο του υπουργείου στη λεωφόρο Μεσογείων. Όπως σημείωσε, θα καταθέσει σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης και των εργαζομένων της. Αναφερόμενος στο μπλακ άουτ της Δευτέρας, ο υπουργός σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να έχεις μπλακ άουτ στο κέντρο της Αθήνας». 

Δείγμα του κατεπείγοντος της υπόθεσης είναι ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να συγκαλέσει σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και με τους υφυπουργούς του υπουργείου, στις 6.30 το απόγευμα με αντικείμενο το θέμα της ΔΕΗ.

Συμφωνά με πληροφορίες του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Νίκου Υποφάντη κατά τη σύσκεψη αναμένεται να καθοριστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει επικεφαλής της ΔΕΗ ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης αλλά και το σχέδιο της νέας κυβέρνησης ώστε να βρεθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης έως το τέλος Αυγούστου.

Η επιχείρηση ανακοίνωσε ζημιές μετά φόρων ύψους 205,1 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο, έναντι ζημιών 12,6 εκατ. το α' τρίμηνο του 2018. Παράλληλα, τα EBITDA (λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) κινούνται σε αρνητικό έδαφος, στα -51,3 εκατ. ευρώ, έναντι 157,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει παράλληλες λύσεις σε πολλές κατευθύνσεις. Το άμεσο ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος και οι λύσεις επ’ αυτού είναι περιορισμένες.  Η ταμειακή υποστήριξη με την άμεση εισροή των ποσού 250-300 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφελείας) του 2011 και η επίσης άμεση εξόφληση οφειλών του Δημοσίου είναι οι πρώτες δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας την επομένη των εκλογών. Πηγή: skai.gr