Κλείσιμο

Άμεσες δράσεις για το χρέος και μείωση δημοσιονομικών στόχων ζητά η ΤτΕ

Κάλεσμα στους θεσμούς για «άμεσες ενέργειες» ελάφρυνσης του χρέους και για ταυτόχρονη μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέποντας παράλληλα ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να βυθίζεται σε ύφεση και το 2016.

Στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η ΤτΕ κάνει λόγο για «διστακτικές» αποφάσεις του Eurogroup σε ό,τι αφορά το χρέος και στέκεται στο γεγονός ότι τυχόν ελαφρυντικές παρεμβάσεις όχι μόνο «δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί και ποσοτικοποιηθεί», αλλά προβλέπεται να εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, κι όχι εμπροσθοβαρώς.

Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας επισημαίνει ότι συντρέχουν σημαντικοί λόγοι για «άμεσες ενέργειες» απομείωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων που επικρατεί σήμερα αλλά και το γεγονός ότι τυχόν ελάφρυνση θα αναβαθμίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, τονώνοντας την οικονομία.

Η ΤτΕ εκτιμά ακόμα πως «η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι εφικτή» ακόμα και με μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, και συνεπώς συστήνει χαλάρωση του στόχου μετά το 2018 από 3,5% του ΑΕΠ σε 2%.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ χαρακτηρίζει τη φορολογική πολιτική ως το μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία και αναφέρει ότι η μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα επιτρέψει ακριβώς τη μείωση της υψηλής φορολογίας που επιβάλλεται σήμερα. «Αυτό θα έχει ως συνέπεια ηπιότερες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία».

Η θέση της ΤτΕ, συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με τις αρχικές προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο προσήλθε στο κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου ζητώντας άμεση ελάφρυνση του χρέους και μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, μολονότι τελικά υποχώρησε από τις θέσεις του.

Ύφεση και το 2016 με τέσσερις άξονες για ανάκαμψη

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ύφεση 0,3% για το σύνολο 2016, όμως αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σε ένα βαθμό το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κι έτσι θα μειωθεί το αρνητικό αποτέλεσμα των πρώτων μηνών.

Επισημαίνει ως άμεση ανάγκη για ανάκαμψη τον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής προς μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, η ΤτΕ βλέπει τέσσερις αναγκαίους άξονες, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, τη «δραστική» αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και τέλος την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών με «παράλληλη περικοπή των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου».
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης