ΚΑΙΡΟΣ

Αλλάζει τα δεδομένα η αναθεώρηση του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ

Νέα δεδομένα διαμορφώνει για τον προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 η αναθεώρηση των Ακαθάριστων Εγχώριων Προϊόντων της προηγούμενης εξαετίας, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το ΑΕΠ του 2010 υπολογίζεται στα 230 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ το υπολογίζει στα 227,3 δισ. ευρώ, εξέλιξη που δεν έχει διευκρινιστεί αν θα οδηγήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων.

Να σημειωθεί ότι για το 2010 η ύφεση τελικά είναι στο 3,5%, μικρότερη δηλαδή από το 4,5% που ανέφερε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ειδικά για το 2010, η αλλαγή οφείλεται στη χαμηλότερη τελικά μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών και στην επίσης μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι δεν επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και του 2012, ενώ επιτίθεται στη ΝΔ τονίζοντας ότι οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης είχαν ξεκινήσει από το 2008. Προσθέτει ότι η ΝΔ καλό είναι να αποφεύγει να μιλά για δημοσιονομική εξυγίανση καθώς ο εκτροχιασμός που προκάλεσε θα ταλαιπωρεί για αρκετά χρόνια τους έλληνες πολίτες.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης