Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής βρίσκεται ήδη σε καθεστώς τεχνικής πτώχευσης από τις αρχές Ιουλίου και κινδυνεύει με τη δεύτερη πραγματική πτώχευση σε περίπου 12 χρόνια, σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να πετύχει κάποια συμφωνία με τους «απρόθυμους» ως την Πέμπτη, 31 Ιουλίου.
Τον προηγούμενο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε το Μπουένος Άιρες να καταβάλει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους «απρόθυμους», ήτοι $1,33 δισ. σε κεφάλαιο και 170 εκατομμύρια σε τόκους. Σημειώνεται πως παλαιότερα η λατινοαμερικανική χώρα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως δεν είχε καμία πρόθεση να αποζημιώσει τους «απρόθυμους».
Μετά την ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Αργεντινή προσπάθησε να καταβάλει το οφειλόμενο «κουπόνι» μόνο στους δανειστές που συμμετείχαν οικειοθελώς στα «κουρέματα», όμως δικαστήριο της Νέας Υόρκης «μπλόκαρε» την πληρωμή, αποσαφηνίζοντας στο Μπουένος Άιρες πως είναι υποχρεωμένο να πληρώσει ταυτόχρονα και τις δύο ομάδες πιστωτών.
Η Αργεντινή διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους σχεδόν 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, το πραγματικά διαθέσιμο απόθεμα, (αν αφαιρεθούν στοιχεία που δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμα) είναι $16 δισ.
Το βασικό κώλυμα όμως δεν είναι απαραίτητα το ποσό, όσο το ότι η καταβολή του 1,5 δισ. στους «απρόθυμους» θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα επέτρεπε και σε άλλους δανειστές της να ζητήσουν πλήρη αποζημίωση. Το Μπουένος Άιρες εκτιμά πως το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα ανερχόταν σε 15 δισ. δολάρια.
Το 93% των πιστωτών έλαβε οικειοθελώς μέρος στις ανταλλαγές ομολόγων του 2005 και του 2010.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.