Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Τραμπ στάθηκε στα εξοπλιστικά, λέγοντας ότι έχει ειδοποιήσει το Κογκρέσο για ενδεχόμενο αναβάθμισης των μαχητικών F-16 που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, κόστους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που ουσιαστικά διέψευσε στη συνέχεια ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Απέφυγε πάντως να μιλήσει, μετά από ερώτηση του ΣΚΑΪ, για τυχόν αναβάθμιση της συνεργασίας στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, αν και ο κ. Τσίπρας στις δικές του δηλώσεις είπε ότι η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί.
Είπε ότι η Ελλάδα έχει «σπουδαίο ρόλο» στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και επί πολύ καιρό αποτελεί «πολύ αξιόπιστο σύμμαχο» που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη ης Ουάσιγκτον. «Θα είμαστε σύμμαχοι για πολλά, πολλά χρόνια», είπε, ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ένα από τα λίγα μέλη του NATO που υπερβαίνουν το στόχο αμυντικών δαπανών.
Στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι η ελληνική ανάκαμψη μπορεί να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις. «Η Ελλάδα είναι χώρα εξαιρετικών δυνατοτήτων και ξέρω ότι πολλοί κοιτούν να επενδύσουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Αθήνα έχει κληθεί να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια κι «εμείς τους βοηθάμε στη διαδρομή».
Διαβεβαίωσε δε ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει την Αθήνα στην εξεύρεση ενός υπεύθυνου σχεδίου για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Στο παρελθόν η κυβέρνησή του έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο ελληνικό ζήτημα.
Ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε και στο μέτωπο της ενεργειακής συνεργασίας, εστιάζοντας στο σχέδιο κατασκευής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη που θα μπορεί να λειτουργεί ως σταθμός εισαγωγής αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη – σε βάρος της Ρωσίας.
«Στροφή» Τσίπρα για Τραμπ και μήνυμα στην Τουρκία
Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε από αμερικανούς δημοσιογράφους αν έχει αλλάξει γνώμη σχετικά με τα αρνητικά σχόλια που είχε κάνει παλαιότερα για το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης Τραμπ, απαντώντας ότι θεωρεί τον αμερικανό πρόεδρο συνεχιστή τον αξιών της αμερικανικής δημοκρατίας.
Κατά τη συνάντηση «δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μολονότι η συμπεριφορά του κ. Τραμπ συχνά φαντάζει «διαβολική» στόχος είναι πάντα το «καλό». Ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε από την πλευρά του ότι πολλά κράτη ήταν ανήσυχα μετά την εκλογή του, αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι εάν ο προβληματισμός παραμένει.
Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την διπλωματική κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και τις θετικές δηλώσεις Τραμπ για την γεωπολιτική αξία της χώρας μας ώστε να στείλει μήνυμα σχετικά με τις προκλήσεις της Άγκυρας.
Επισήμανε ότι η Αθήνα είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο και σέβεται τη δύναμη της γείτονος χώρας, όμως ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει καμία υποχώρηση στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Προσέθεσε ότι η αεροναυτική τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο πρέπει να σταματήσει, καθώς υπονομεύει τη σχέση δύο συμμάχων στο NATO σε μία ήδη ευαίσθητη περιοχή.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι προσβλέπει σε θετική εμπλοκή των Ηνωμένες Πολιτειών ώστε να δοθεί λύση που θα απομακρύνει τις εγγυήσεις και τα «κατοχικά στρατεύματα».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.