Aγωγός EastMed: Ποια είναι τα σχέδια-Τα οφέλη και η στρατηγική σημασία για την Ελλάδα (Χάρτες)

Ένα από τα πλέον σημαντικά ενεργειακά σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο θα υπογραφεί στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ο αγωγός EastMed περιγράφεται από τους αναλυτές ως μία εκρηκτική γεωπολιτική πρωτοβουλία που περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές ατζέντες.  

Ο αγωγός EastMed θα καλύψει το 10% των αναγκών της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο και θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Μία τέτοια κίνηση ενδιαφέρει έντονα και την Ουάσινγκτον, γι’ αυτό κατά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό στο Τελ Αβίβ στις 20 Μαρτίου έδωσε το παρών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.  

Ο αγωγός East Mediterranean ή απλώς EastMed θα ενώσει τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου μέσω της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία. Ο αγωγός θα εκτείνεται σε 1.900 χλμ και υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει ετησίως έως 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα αποθέματα της Θάλασσας του Λεβάντε του Ισραήλ στην Ε.Ε., η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο.  Συνολικά το σχέδιο για τον αγωγό προβλέπεται να στοιχίσει 5,9 δισ. δολάρια.

Στην Ελλάδα θα περάσει από την Κρήτη και την νότια Πελοπόννησο προκειμένου να συνδεθεί με την Ιταλία. Τα σχέδια προβλέπουν ότι η ολοκλήρωση του θα γίνει το 2025. 

Η Ελλάδα με την κατασκευή του αγωγού μπορεί να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο της Ευρώπης και να μπει δυνατά στην ενεργειακή αγορά. Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, εξοργίζει την Τουρκία, η οποία έχει μείνει εκτός της συμφωνίας. Για το θέμα ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας χθες στην Κύπρο και διευκρίνισε ότι η υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών για τον αγωγή δεν είναι «αντίδραση σε κάποιον άλλον».

«Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο», είπε ο Νίκος Δένδιας.
 

Πηγή: skai.gr