Κλείσιμο

Πώς το boxy blazer έγινε βασικό στοιχείο της γυναικείας γκαρνταρόμπας

Από την κωπηλασία σε σύμβολο γυναικείας ενδυνάμωσης, το Dinner Jacket του YSl στο Βoxy Βlazer του σήμερα

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το Boxy Blazer να πρωταγωνιστεί με τις Alexa Chung, Kaia Gerber και Kendall Jenner να το συνδυάζουν με κάθε τους εμφάνιση.

Το σύγχρονο Boxy Blazer, έχει μια ίσια, unfitted πλάτη, δίνει την αίσθηση ότι κρέμεται χαλαρά στους ώμους και μέσα στις δεκαετίες εξελίχθηκε από βαρύ πανωφόρι σε σύμβολο status των 80s. Έκτοτε έγινε βασικό στοιχείο της γκαρνταρόμπας και υιοθετήθηκε από πολλές γυναίκες πολιτικούς και υψηλού status.

Το ανδρόγυνο shape του έχει υποστηριχθεί από τους μινιμαλιστές σχεδιαστές The Row, Demna Gvasalia, Gabriela Hearst και αποτελεί το πιο ευρύχωρο, υπερμέγεθες και προσαρμόσιμο κομμάτι στην ντουλάπα μας.

Πώς όμως από το κλασσικό, αυστηρό blazer, το boxy blazer μπήκε στη ζωή μας και αποτελεί σταθερά τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη γυναικεία και την αντρική γκαρνταρόμπα;

Η προέλευση

Υπάρχουν διάφορες ιστορίες προέλευσης για το blazer που τόσο έχουμε αγαπήσει. Μια πρώτη και επικρατέστερη εκδοχή αναφέρει, πως το στιβαρό, κομψό πανωφόρι δεν προοριζόταν μόνο για τους στρατιωτικούς, αλλά στη Μεγάλη Βρετανία κατά το δεύτερο μισό του 1800, η κωπηλασία ήταν δημοφιλές άθλημα μεταξύ των φοιτητών σε Οξφόρδη και Κέιμπριτζ και για να διατηρηθούν ζεστοί οι κωπηλάτες κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, φορούσαν φαρδιά, flannel αθλητικά jackets.

Εκείνα λειτουργούσαν ως σύγχρονα αντιανεμικά, αποτελώντας την ένδειξη του ανήκειν σε ομάδα κωπηλασίας. Τα blazer που φορούσαν ήταν σε μια έντονη κόκκινη απόχρωση της φωτιάς-εξού και ο όρος «blazer» προέρχεται από το blaze- και αναφέρεται στο λαμπερό τους χρώμα.

Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι κωπηλάτες άρχισαν να φορούν τα jackets τους και εκτός προπόνησης, να αναφέρονται σε αυτά ως blazer, με τα golf, croquet, rugby, soccer clubs να θέλουν τα υιοθετήσουν στην εμφάνισή τους.

Μέχρι το 1890 όλα τα flannel, loose jackets έγιναν γνωστά ως blazer και στις αρχές του 20ου αιώνα διέσχισαν τον ατλαντικό με τους φοιτητές των Γέιλ, Χάρβαρντ, Πρίνστον να έχουν αρχίσει να τα προτιμούν.

Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει πως το blazer προήλθε το 1837, όταν ο καπετάνιος του HMS Blazer έντυσε το πλήρωμα του με navy-blue jackets, διακοσμημένα με ορειχάλκινα κουμπιά του βασιλικού ναυτικού, ώστε να υποδεχτεί τη Βασίλισσα Βικτώρια εντός του πλοίου. Εν αντιθέσει, με την τρίτη εκδοχή που υποστηρίζει πως απέκτησε το όνομά του από τα blaze/ρίγες των jackets των μελών του country club το 1870.

Η αναφορά της Vogue

Η πρώτη εμφάνιση του blazer σε περιοδικό μόδας, έγινε τον Ιούνιο του 1893 στη Vogue με τον 20ο αιώνα να το εντάσσει στην ντουλάπα της «νέας γυναίκας», ενώ αποτελούσε πρόταση να φορεθεί με πουκάμισο και φούστα.

Στη συνέχεια, καθώς οι αθλητικές δραστηριότητες και τα leisurewear έγιναν αποδεκτά για τις γυναίκες, τα blazer εγκαταλείφθηκαν για λίγο για τις ζακέτες και τα πουλόβερ.

Η ανάγκη δημιουργίας για το γυναικείο κοστούμι

Η άνοδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, η εγκατάλειψη του κορσέ και ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος δημιούργησαν την ανάγκη δημιουργίας του κοστουμιού, που αποτέλεσε σημάδι απελευθέρωσης και επανάστασης των γυναικών με μια πιο boyish σιλουέτα, με τη ραπτική να εξυπηρετεί το αίτημα για ισότητα σ’ ένα πατριαρχικό περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π, οι γυναίκες δανείστηκαν τα ρούχα των συζύγων που είχαν πάει στον πόλεμο, ενώ το 1939 προκλήθηκε σκάνδαλο, όταν stars του Hollywood εμφανίστηκαν με φαρδιά, αντρικά κοψίματα στα ρούχα τους.

Η εξέλιξη μέσα στις δεκαετίες

Με το τέλος του πολέμου, το 1947 ο Christian Dior θα γράψει ιστορία με το New Look (το αξεπέραστο μεσάτο blazer με την πλισέ φούστα-«Bar suit») και η αισθητική θα έρθει ξανά μπροστά από την πρακτικότητα.

Στα 50’s η Chanel θα αντιταχθεί στην ιδέα του Dior και θα δημιουργήσει ένα κομψό tweed blazer με παντελόνι για την ευκατάστατη και δραστήρια γυναίκα της μεταπολεμικής περιόδου.

Το 1960 το blazer εξελίχθηκε, έγινε σημάδι γυναικείας ενδυνάμωσης, με τον Yves Saint Laurent να δημιουργεί το dinner jacket (το iconic μαύρο tuxedo blazer που αποτελούσε το επάνω μέρος του διάσημου «Le Smoking») και τα κινήματα των Βρετανών Mods και Teddy Boys να υιοθετούν το blazer ως βασικό στοιχείο της κουλτούρας τους.

Από το 1975 και μετά, το blazer τράβηξε τα βλέμματα των σχεδιαστών, με τον Giorgio Armani να παρουσιάζει για πρώτη φορά στη συλλογή του το ανδρικό blazer, με την αδόμητη και αφοδράριστη γραμμή-κοντά στη σημερινή boxy εκδοχή-κάνοντας το λιγότερο επίσημο ένδυμα, αλλά εξίσου έξυπνο και επαγγελματικό. Βασιλιάς του blazer ανακηρύχθηκε το 1980 ο «American Gigolo» Richard Gere φορώντας ρούχα του Armani.

Στα 80’s οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων άρχισαν να φθίνουν, το blazer να αναδιαμορφώνεται, να αποκτά χρώμα, prints και βάτες και να σκιαγραφεί την εργαζόμενη, φιλόδοξη, κομψή γυναίκα.

Μέχρι που το 1990 το blazer καθιερώθηκε με την boxy δομή του και άρχισε να συνδυάζεται και με άλλα κομμάτια πέραν από το ασορτί παντελόνι του κοστουμιού.

Στη δεκαετία του 2000 μεταμορφώθηκε στο statement unfitted κομμάτι του σήμερα, και έγινε δημοφιλές κατά τη θητεία του Christophe Decarnin στον οίκο Balmain, που συνδυάστηκε ακόμα και με βραδινά φορέματα.

Και επειδή σίγουρα υπάρχει έστω και ένα στη συλλογή σου, το προτιμάς με casual t-shrt και jeans ή με slip dress και γόβες;

Παρακάτω εντόπισε το στυλ που σου ταιριάζει:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexa Chung (@alexachung)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laura (@lglora)

Πηγή: Savoir Ville
TAGS: μόδα