ΚΑΙΡΟΣ

Οι 6 επιστημονικά αποδεκτοί τρόποι για υγιή δόντια χωρίς κίτρινα σημάδια

Τα λευκά δόντια και το εντυπωσιακό χαμόγελο φαντάζουν πολύ μακριά σου; “Φυσικά λευκά δόντια σίγουρα σημαίνει και υγιή δόντια” απαντά ο κ. Χρήστος Λώλης, οδοντίατρος – εμφυτευματολόγος. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν τερηδόνα, δεν έχουν χρωστικές ή φθορές. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι για την υγεία των δοντιών μας είναι με μια επίσκεψη στον οδοντίατρο ο οποίος μετά απο κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο θα μπορεί να το επιβεβαιώσει.” Εδώ και χρόνια διαβάζουμε και ακούμε tips για αλλαγή στις συνήθειές μας και σπιτικές συνταγές για λευκά δόντια, ποιες από αυτές όμως ισχύουν πραγματικά και ποιες είναι ασφαλής για την υγεία των δοντιών μας;

Κόψε το κάπνισμα
Το κάπνισμα εκτός από βλαβερή συνήθεια που επιβαρύνει συνολικά την υγεία αποτελεί και μια από τις κυριότερες αιτίες κιτρινίσματος των δοντιών που συσχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη νικοτίνης στον καπνό. Όντως όμως θα παρατηρήσει ένας καπνιστής διαφορά στο χρώμα των δοντιών του μόλις διακόψει το κάπνισμα; “Διακόπτοντας το κάπνισμα μόνο όχι” απαντά ο κ. Λώλης. “Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια λεύκανση μετά ώστε να επανέλθει το λευκό χρώμα και δεδομένου ότι δεν θα καπνίσει ξανά κάποιος τότε τα δόντια δεν θα κιτρινίσει αφού ως γνωστόν το κάπνισμα αποτελεί μαζί με τον καφέ και το τσάι, τους πιο σημαντικούς παράγοντες που κιτρινίζουν τα δόντια.”

Δοκίμασε λευκαντική οδοντόκρεμα
Όταν έρθει η στιγμή να αλλάξεις την οδοντόκρεμα σου, βεβαιώσου πως έχεις επιλέξει μια που αναγράφει ως χαρακτηριστικό της τη λεύκανση. Αυτές οι οδοντόκρεμες περιέχουν μικρή ποσότητα υπεροξειδίου που εισχωρεί στους πόρους των δοντιών και πετυχαίνει λεύκανση. Βούρτσισε με μια λευκαντική οδοντόκρεμα τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα, και η διαφορά -όπως υπόσχεται η συσκευασία θα είναι εμφανής σε έξι εβδομάδες. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες λειτουργούν τελικά; ρωτήσαμε τον ειδικό. “Βεβαίως και λειτουργούν απλά καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιούνται για μακρύ χρονικό διάστημα.” είναι η απάντηση του κ. Λώλη.

Προστάτευσε το σμάλτο των δοντιών σου
Η οδοντίνη μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση κιτρινίσματος στα δόντια και αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεσαι. Αντιθέτως, το πάνω στρώμα των δοντιών, δηλαδή το σμάλτο έχει λευκό χρώμα, αλλά αν είναι λεπτό το στρώμα τότε η οδοντίνη γίνεται πιο εύκολα ορατή και τα δόντια δείχνουν πιο κίτρινα. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Αν τρίζεις τα δόντια σου όσο κοιμάσαι, φθείρεις το σμάλτο τους. Ακόμη και με το σκληρό βούρτσισμα μπορεί να καταστραφεί το σμάλτο, για αυτό θέλει αργές και απαλές κινήσεις το βούρτσισμα σου.

Το συχνό βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα θα απομακρύνει τους λεκέδες και τις χρωστικές. Ισχύει; 

Ο οδοντίατρος απαντά ότι πρόκειται για μύθο. “Το συχνό βούρτσισμα ιδίως μετά τα γεύματα κάνει καλό. Σημασία όμως έχει η διάρκεια αυτού. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 λεπτά. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες μόνο τραυματίζουν τα δόντια και τα ούλα προκαλώντας υφιζήσεις. Ιδανικά μαλακές ή μέτριες και λέμε ναι στις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.”

Η μαγειρική σόδα είναι το κλειδί για λευκά δόντια;
Όσο για πιο…σπιτικές συνταγές, η κλασική είναι εκείνη με τη μαγειρική σόδα και αλάτι. Εξάλλου η μαγειρική σόδα περιέχεται σε πολλές οδοντόκρεμες. Ο κ. Λώλης δεν είναι αρνητικός, “Ναι μπορεί να έχει αποτέλεσμα αλλά και αυτό δεν πρέπει να γίνεται συνέχεια.” τονίζει.

Απόφυγε τροφές με έντονα χρώματα
Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που καταναλώνουν σάλτσες με έντονα χρώματα, όπως είναι η ντομάτα ή φρούτα σαν τα βατόμουρα, πλέον γνωρίζεις τι φταίει. Επίσης γνωστή είναι η επιρροή που έχουν στα δόντια μας κάποια ποτά, όπως είναι το κόκκινό κρασί, ο καφές και το τσάι. Θα ήταν να βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά το φαγητό ή το ποτό, ενώ η λύση θα μπορούσε να είναι ο κρύος καφές.  Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα και αυτό το πετυχαίνουμε με την ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο και την καθημερνή ενασχόληση μας με την σωστή υγιεινή των δοντιών. “Αν θα κάνουμε αισθητικές επεμβάσεις για να αποκτήσουμε ένα ακόμη πιο φωτεινό και εντυπωσιακό χαμόγελο, μπορούμε. Υπάρχουν διάφορες λύσεις. Από μια λεύκανση εως όψεις πορσελάνης ή ρητίνης ανάλογα με το περιστατικό. Κάθε ασθενής έχει και ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.” συμπληρώνει ο κ. Λώλης. Ευχαριστούμε τον κ. Χρήστο Λώλη, οδοντίατρο – εμφυτευματολόγο, Επιστημονικό Διευθυντή SDA/SSC/SDP.

Διαβάστε ακόμη:

Μήπως τα χέρια σου προδίδουν την ηλικία σου;

Μήπως τα ροφήματα που καταναλώνεις ενισχύουν τις φλεγμονές στο σώμα σου;

 

Πηγή: Savoir Ville