ΚΑΙΡΟΣ

Κρύο VS Ζεστό Νερό: Ποιο είναι κατάλληλο για τον καθαρισμό του προσώπου;

Εσύ με τι πλένεις το πρόσωπό σου; 

Είτε ακολουθείς μια πολυσύνθετη ρουτίνα περιποίησης είτε προτιμάς μια πιο απλή προσέγγιση, γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζεις το πρόσωπό σου δύο φορές την ημέρα. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση του μακιγιάζ, των βακτηρίων και της περίσσειας σμήγματος. Ωστόσο, ίσως δεν είσαι σίγουρη για τη σωστή θερμοκρασία του νερού που πρέπει να χρησιμοποιείς.

Τι είναι καλύτερο, ζεστό ή κρύο νερό;

Και οι δύο επιλογές έχουν τα πλεονεκτήματά τους για τον καθαρισμό του προσώπου, είτε πρόκειται για τη μείωση της φλεγμονής, είτε για τη βελτίωση της απορρόφησης προϊόντων περιποίησης. Ας δούμε ποια θερμοκρασία είναι πιο κατάλληλη για το δέρμα σου.

Η Ιδανική θερμοκρασία νερού

Ο γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείς χλιαρό νερό για τον καθαρισμό του προσώπου σου. Το καυτό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια που προστατεύουν το δέρμα, ενώ το πολύ κρύο νερό μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση μακιγιάζ και ρύπων.

Το χλιαρό νερό είναι αρκετά ζεστό ώστε να εξουδετερώσει τα βακτήρια και να απομακρύνει τη λιπαρότητα, αλλά και να καθαρίσει αποτελεσματικά υπολείμματα και μακιγιάζ. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα των πόρων, επιτρέποντας στα προϊόντα περιποίησης να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα. Παράλληλα, το κρύο νερό μπορεί να έχει οφέλη για άτομα με δέρμα επιρρεπές στην ακμή, καθώς μπορεί να ηρεμήσει τη φλεγμονή. Το καυτό νερό, όμως, είναι πάντα καλό να αποφεύγεται.

Γιατί να αποφεύγεις το ζεστό νερό

Το ζεστό νερό μπορεί να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις όπως η ροδόχρους ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα, προκαλώντας έξαρση των συμπτωμάτων. Ακόμα κι αν το δέρμα σου είναι υγιές, η τακτική χρήση ζεστού νερού μπορεί να το ξηράνει, αφαιρώντας τη φυσική του υγρασία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ερεθισμό και ακόμη και σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει ακμή.

Πότε και πώς να χρησιμοποιείς κρύο νερό

Παρότι το χλιαρό νερό είναι η πιο ασφαλής επιλογή, σε ορισμένες περιπτώσεις το κρύο νερό μπορεί να είναι ωφέλιμο. Για παράδειγμα, αν έχεις δέρμα με ακμή, το κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του ερεθισμού. Επίσης, το κρύο νερό μπορεί να μειώσει το πρήξιμο, ιδίως αν ξυπνάς το πρωί με πρησμένα μάτια.

Επομένως, η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιείς χλιαρό νερό για το καθημερινό πλύσιμο του προσώπου, ενώ μπορείς να καταφύγεις σε κρύο νερό όταν χρειάζεσαι ένα γρήγορο, καταπραϋντικό αποτέλεσμα.

Πηγή: womenonly