Η περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου μας περιλαμβάνει απαραίτητα το στάδιο καθαρισμού της. Τι συμβαίνει όμως όταν το καθαριστικό μας δεν αποδίδει όπως θα θέλαμε; Προτού το αξιολογήσεις αρνητικά, σκέψου μήπως επαναλαμβάνεις κάποια συνήθεια από τις παρακάτω.
Ο καθαρισμός του προσώπου είναι μία αναγκαία πρακτική που διασφαλίζει στην επιδερμίδα μας μία υγιή και λαμπερή όψη. Καθημερινά το πρόσωπο μας βρίσκεται εκτεθειμένο σε ρίπους, μικρόβια, τοξίνες ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι το makeup, που τόσο αγαπάμε, την επιβαρύνει και αυτό με τη σειρά του.
Τις περισσότερες φορές δεν αρκεί να εντάξουμε απλά τον καθαρισμό προσώπου στην καθημερινότητα μας, καθώς υπάρχουν ορισμένες παθήσεις, όπως η ακμή, που χρειάζονται μία εξειδικευμένη προσέγγιση και κατ’ επέκταση θεραπεία.
Σύμφωνα με την επιστημονική γνώμη της Dr. Marisa Garshick, δεν φταίει πάντα το καθαριστικό προϊόν που δεν βλέπουμε στον καθρέφτη μας τα αποτελέσματα που θέλουμε. Πολύ συχνά επαναλαμβάνουμε “κακές” συνήθειες που εμποδίζουν το σωστό καθαρισμό. Μήπως σε κάποια από αυτές τις 7 περιπτώσεις νιώθεις ότι βλέπεις τον εαυτό σου;
Χρησιμοποιείς λάθος φόρμουλα καθαριστικό
Πριν ξεκινήσεις με συνέπεια τη ρουτίνα καθαρισμού σου θα πρέπει να γνωρίζεις τις ανάγκες του δέρματος σου, ξεκινώντας από τον τύπο της επιδερμίδας σου. Υπάρχουν πολλοί τύποι δέρματος, όπως το μεικτό και το λιπαρό. Η επιλογή του κατάλληλου για τον τύπο της επιδερμίδας σου καθαριστικού είναι το “κλειδί” για να ξεκινήσεις να βλέπεις θετικά αποτελέσματα.
Στην αγορά υπάρχει μία τεράστια γκάμα επιλογών, όπως τα καθαριστικά με υφή τζελ ή αφρού, που φαίνεται να είναι συμβατικά με λιπαρές επιδερμίδες. Αντίθετα, τα κρεμώδες είναι περισσότερο αποδοτικά για δέρματα που τείνουν να έχουν ξηρότητα. Από την άλλη, αν έχεις μία ευαίσθητη επιδερμίδα καθαριστικά με βάση τον πηλό, μάλλον θα σου ταιριάξουν περισσότερο.
Δεν αφαιρείς (σωστά) το makeup σου
Τι συμβαίνει όταν κοιμάσαι χωρίς να ξεβαφτείς; Μήπως από την άλλη το να βλέπεις την πετσέτα σου να χρωματίζεται σημαίνει ότι δεν αφαίρεσες όλο το makeup σου; “Ποιος ξεβάφεται τώρα”, μία φράση που πάνω κάτω είναι γνώριμη για όλες μας.
Μεταξύ μας, η αφαίρεση του makeup είναι για πολλές από εμάς μία κουραστική πρακτική αλλά έχεις σκεφτεί πόσο κακό κάνεις στην επιδερμίδα σου όταν δεν απομακρύνεις τα προϊόντα αυτά στο τέλος της ημέρας; Πολλά από τα προϊόντα του makeup μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία μας. Οι ειδικοί προτείνουν διπλό καθαρισμό της και καθαριστικά με βάση το λάδι ή το νερό μικκυλίου.
Πλένεις το πρόσωπο σου πολύ συχνά ή καθόλου
Σύμφωνα με την Dr. Marisa Garshick οι ιδανικές ημερήσιες φορές πλύσεων του προσώπου είναι μία ή δύο. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως ο τύπος δέρματος μας. Για παράδειγμα, αν έχεις ξηρή επιδερμίδα μπορείς να καθαρίζεις το πρόσωπο σου μία φορά, πριν τον βραδινό ύπνο. Από την άλλη, αν η μέρα σου συμπεριλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, το να πλύνεις το πρόσωπο σου πάνω από δύο φορές δεν είναι λάθος, αντίθετα μπορεί να είναι αναγκαίο.
Για σένα που μπορεί να σου φαίνεται παράλογο πως κάποιοι δεν πλένουν συχνά μέσα στη μέρα το πρόσωπο τους η ειδικός δίνει την απάντηση της λέγοντας ότι “όταν πλενόμαστε πολύ συχνά μπορεί να βιώσουμε μία παράδοξη αύξηση της λιπαρότητας μας” και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε.
Χρησιμοποιείς λάθος θερμοκρασία νερού
Ειδικά τις κρύες μέρες του χρόνου μπορεί να νιώθεις ωραία να πλύνεις το πρόσωπο σου με αρκετά ζεστό νερό. Αυτό που μάλλον δεν ξέρεις είναι ότι το ζεστό νερό στεγνώνει την επιδερμίδα, για αυτό το λόγο συνιστάται η χρήση χλιαρού νερού.
Κάνεις πολύ συχνά απολέπιση
Συμφωνούμε, το να παρατηρείς μαύρα στίγματα στην επιδερμίδα σου είναι το λιγότερο εκνευριστικό. Όμως από την άλλη το να κάνεις διαρκώς απολέπιση με “σκληρά” απολεπιστικά προϊόντα μπορεί να ερεθίσει ή και να προξενήσει τραυματισμούς στο δέρμα σου. Τα συχνότερα σημάδια από την υπερβολική απολέπιση είναι το τσούξιμο, η ερυθρότητα και το κάψιμο.
Κάνεις λάθος εφαρμογή του καθαριστικού
Ίσως ήρθε η ώρα να χρονομετρήσεις το πόσο διαρκεί ο καθαρισμός σου. Ένα λάθος που κάνουμε συχνά είναι ότι καθαρίζουμε το πρόσωπο μας βιαστικά. Αν με το που απλώσεις το καθαριστικό σου αφήσεις να περάσουν λίγα δευτερόλεπτα και ξεπλύνεις αμέσως, τότε δεν του αφήνεις το χρόνο να κάνει “τη δουλειά του”. Ένας μέσος όρος που είναι ικανοποιητικός για αυτή την πρακτική είναι περίπου τα 30 με 60 δευτερόλεπτα. Αν έχεις στην κατοχή σου κάποιο καθαριστικό με φαρμακευτική δράση τότε θα λέγαμε ότι “επιβάλλεται” να το αφήσεις περισσότερη ώρα προκειμένου να δράσει.
Καθυστερείς να βάλεις την ενυδατική κρέμα σου
Για το τέλος αφήσαμε και το τελευταίο βήμα την ενυδατική κρέμα. Κάποιες από εμάς την παραβλέπουμε εντελώς. Άλλες πάλι καθυστερούμε αρκετά την τοποθέτηση της. Η σωστή στιγμή για την ενυδατική είναι ακριβώς μετά τον καθαρισμό. Με αυτόν τον τρόπο “παγιδεύουμε” την υγρασία του δέρματος. Με λίγα λόγια κλειδώνουμε το αποτέλεσμα προκειμένου να έχουμε ότι ακριβώς υπόσχεται η ονομασία της κρέμας. Ενυδάτωση!
Διαβάστε ακόμα
Τι γνωρίζεις για την κατακράτηση υγρών;
Ο εναλλακτικός τρόπος να βάψεις φέτος τα πασχαλινά αυγά
Πηγή: savoir villeΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.