ΚΑΙΡΟΣ

Ο Γερμανικός Τύπος για την ήττα της Γερμανίας

Την ήττα της Γερμανίας από την Αγγλία στο ΕURO αλλά και το τέλος της εποχής Λεβ σχολιάζουν τα γερμανικά μέσα. Σχόλια επίσης για τα ταξίδια εντός ΕΕ και την μετάλλαξη Δ.
Η μεγάλη ήττα της Εθνικής Γερμανίας από την Αγγλία με 0-2 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, ο αποκλεισμός της από την επόμενη φάση αλλά και το τέλος εποχής για τον προπονητή της Γιόαχιμ Λεβ αποτελεί πρώτο θέμα στα γερμανικά μέσα. Η γερμανική ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης tageschau.de παρατηρεί: «Η 15χρονη περίοδος του Γιόαχιμ Λεβ στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή τελείωσε στον δεύτερο γύρο του EURO 2020. Αν και ο Λεβ προσπάθησε να δοκιμάσει μια νέα τακτική στο παιχνίδι, στο τέλος επικράτησε η Αγγλία με μια απόδοση στα όρια της ψυχρολουσίας.»

Σε σχόλιό του το Spiegel Online σημειώνει: «Η εθνική ομάδα άξιζε να αποκλειστεί από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η εποχή Λεβ τελείωσε άδοξα. Γι αυτό ευθύνεται εν μέρει ο ομοσπονδιακός προπονητής. Την κληρονομιά του θα συνεχίσει ο Χάνσι Φλικ». Για την επόμενη μέρα το Spiegel παρατηρεί: «Όποιος πιστεύει ότι η αλλαγή στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή θα λύσει όλα τα προβλήματα, πρέπει να κοιτάξει απλώς στο μέλλον. Ο Φλικ δεν μπορεί να κάνει τα πάντα από το τίποτα και πιθανότατα θα πάρει χρόνια μέχρι να ξανάρθει η χαρά από μια πρόκριση σε μεγάλο αθλητικό γεγονός. Έχουν παρέλθει οι μέρες που οι Γερμανοί θεωρούσαν δεδομένο ότι η ομάδα τους θα φτάσει στους ημιτελικούς. Χάρη στον Γιόαχιμ Λεβ έπαιξαν τόσο επιτυχημένα. Αλλά και σε αυτόν οφείλεται ότι δεν έπαιξαν καλά σήμερα».

Από την πλευρά του το ειδησεογραφικό δίκτυo n-tv εστιάζει και στο άλλο «τραγικό πρόσωπο» του αγώνα, όπως χαρακτηρίζει, τον Τόμας Μύλερ, η επιστροφή του οποίου δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ο Μύλερ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για ισοφάριση με την Αγγλία. Το n-tv παρατηρεί: «Οι προσδοκίες από την επιστροφή του ήταν μεγάλες, πιθανώς πάρα πολύ μεγάλες, αλλά στο ματς εναντίον της Αγγλίας δεν μπόρεσε να τις ικανοποιήσει. Φυσικά αυτό δεν οφειλόταν μόνο στον Μύλερ, αλλά και στο ό,τι ένα τόσο περίπλοκο παιχνίδι δεν μπορούσε να καθοριστεί με μια μόνο φάση». Τέλος σε ανταπόκριση από την Αγγλία ο ρεπόρτερ του n-tv κάνει λόγο για «ιστορική μέρα για το βρετανικό ποδόσφαιρο (…) Την ώρα που η Εθνική Γερμανίας επιστρέφει στο σπίτι της, οι Άγγλοι βρίσκονται σε φρενίτιδα: Για πρώτη φορά από το 1975, τα ‘Τρία Λιοντάρια’ κατάφεραν να νικήσουν τη Γερμανία».

To EURO και η μετάλλαξη Δ

Στην απειλή της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης Δ, η οποία κρίνεται πιο μεταδοτική από τα προηγούμενη στελέχη του κορωνοϊού και τους κινδύνους που εγκυμονεί ο συνωστισμός στις κερκίδες των γηπέδων του EURO αναφέρεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung:

«Ένα σημαντικό μάθημα από την εμπειρία της πανδημίας εδώ και ενάμιση χρόνο τείνει να ξεχαστεί και πάλι: Τα τρέχοντα στοιχεία αναφορικά με την εξέλιξη της νόσου αφορούν στην πραγματικότητα προηγούμενες εβδομάδες. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου θα μπορούσε σύντομα να επιταχύνει την εξέλιξη του ιού. Οι περισσότεροι άνθρωποι ίσως να μην επηρεαστούν από μια νέα αύξηση του δείκτη επτά ημερών, αλλά για τους μη εμβολιασμένους και τους πιο ευάλωτoυς θα μπορούσε να αποτελεί μοιραία απειλή. Όσο συναρπαστικές κι αν είναι οι καθυστερήσεις στα ποδοσφαιρικά ματς -μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτές εν καιρώ πανδημίας. Οι άνθρωποι γίνονται ξανά επιπόλαιοι. Αυτό φαίνεται κι από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου».

Ενιαίοι κανόνες στην ΕΕ για τα ταξίδια

Την σύγχυση που επικρατεί στην ΕΕ λόγω των διαφορετικών κανόνων που ισχύουν για τα ταξίδια ανά κράτος-μέλος, την ώρα μάλιστα που η ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ λαμβάνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt:

«Προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η ελευθερία των ταξιδιών, που μόλις ανακτήσαμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όσο το δυνατόν περισσότερο, απαιτούνται ενιαίοι κανόνες για τα ταξίδια στην ΕΕ. Αν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αποφασίσουν να εισαγάγουν τώρα ενιαίους κανόνες για τα ταξίδια, αναρωτιέται κανείς γιατί δεν τους εισήγαγαν εδώ και τόσο καιρό. Και γιατί παίρνει τόσο χρόνο για να διορθωθεί μια τέτοια αδικία. Αν θέλουμε στο μέλλον να συμβιώσουμε καλύτερα με τον ιό, τότε χρειάζονται ενιαία στάνταρντ για τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν είναι δυνατόν χώρες-τουριστικοί προορισμοί εντός της ΕΕ να αποκτούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα χάρη σε πιο χαλαρούς όρους εισόδου. Και δεν μπορεί πάλι να χρειάζονται τόσες εβδομάδες για να αντιδράσουν τα κράτη-μέλη απέναντι σε καταχρήσεις. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να μάθουν τώρα το μάθημά τους».

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: DW