ΚΑΙΡΟΣ

Υμηττός: Η χωματερή... ξανάγινε δάσος

Οικοδομικά υλικά, σίδερα, παλιά κουφώματα, λάστιχα, στρώματα, ξύλα, παλιά έπιπλα, πλαστικά μέχρι και προφυλακτήρες αυτοκινήτων βρίσκονταν εδώ και μήνες στους πρόποδες του Υμηττού, στην Άνω Γλυφάδα. Η έκταση, η οποία είχε παραδοθεί στις φλόγες το 2009, αποτελούσε πρώτης τάξεως χωματερή για όποιον ήθελε να ξεφορτωθεί χωρίς κόστος, τα σκουπίδια του.

Η έκταση, που θα μπορούσε να αποτελεί χώρο περιπάτου και αναψυχής, παρέμενε στο περιθώριο. Και θα συνέχιζε να μοιάζει με χωματερή αν ένας ακροατής του σταθμού μας δεν έμπαινε στη διαδικασία να «δείξει» το πρόβλημα.

Πριν από λίγες ημέρες ένα email, που έφθασε στο σταθμό μας, ανέφερε ότι δίπλα σε έκταση όπου έχει πραγματοποιηθεί σποροφύτευση βόσκουν πρόβατα. (Σε φωτογραφία διακρίνεται η στάνη πίσω από λόφους σκουπιδιών και μπάζων). Στους πρόποδες του Υμηττού.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού και Δήμαρχο Βύρωνα, Νίκο Χαρδαλιά, αναφορικά με την ύπαρξη στάνης και την παράνομη βόσκηση δήλωσε «Ζητάμε το αυτονόητο, να εφαρμοστεί ο Νόμος και να αρχίσουν όλες οι διοικητικές ενέργειες που απαιτούνται για να απομακρυνθούν οι στάνες από τον Υμηττό. Είναι αποκλειστική ευθύνη του Δασαρχείου και της Περιφέρειας να πάρουν πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση των συγκεκριμένων αυθαίρετων παραπηγμάτων» .

Οι αυθαίρετες κατασκευές είναι το ένα μέρος του προβλήματος. Το άλλο είναι η παράνομη βοσκή. Για να σταματήσει αυτή η παραβατική διαδικασία στα βουνά της Αθήνας, πρέπει ο παραβάτης να πιαστεί επ αυτοφόρω. Δηλαδή αμέσως μόλις εντοπίσει κάποιος κοπάδι πρέπει να ειδοποιήσει το Δασαρχείο. Οι ώρες λειτουργίας των δασαρχείων όλης της Αθήνας παραμένουν 7.30 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι. Τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστά. Μοναδικός αποδέκτης της καταγγελίας είναι η Αστυνομία.

Επομένως τις ώρες, κατά τις οποίες διενεργούνται οι παραβατικές ενέργειες, είναι αδύνατο να διαπιστωθούν από τα Δασονομεία και τα Δασαρχεία. Και να λειτουργούσαν όμως, δύο δασοφύλακες δε μπορούν να εποπτεύσουν ένα βουνό. Στην περίπτωση δε του Υμηττού, που είναι αρμόδιο το Δασαρχείο Πεντέλης, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Η περιφρούρηση των βουνών απαιτεί περιπολίες. Τα αυτοκίνητα των δασαρχείων ανεφοδιάζονται με καύσιμα κόστους 30 ευρώ για όλο το μήνα.

Έτσι από τη μια τα πρόβατα αποψιλώνουν ό,τι φυτρώσει στις καμένες εκτάσεις και από την άλλη ανενόχλητοι συμπολίτες μας ξεφορτώνονται μπάζα από οικοδομικές εργασίες, άχρηστα εξαρτήματα από αυτοκίνητα και τα παλιά τους έπιπλα στις εγκαταλελειμμένες πλαγιές.

Υπάλληλοι από το Δασαρχείο Πεντέλης, μετά την επικοινωνία μας, επισκέφθηκαν την περιοχή που μάς υπέδειξε ο ακροατής.

«Διαπιστώθηκε από την υπηρεσία η ύπαρξη των μπάζων και των σκουπιδιών και θα ζητήσουμε αμέσως τη συνδρομή του Δήμου Γλυφάδας για την απομάκρυνσή τους» είναι η απάντηση από το Δασαρχείο Πεντέλης. Την επόμενη κιόλας ημέρα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Γλυφάδας, μάς διαβεβαιώνει ότι θα πάει στο σημείο να δει την κατάσταση. Το επόμενο πρωί μαθαίνουμε από τον Δημήτρη Τσαμπίρα ότι μηχανήματα του Δήμου θα καθαρίσουν το σημείο, το πρωί του Σαββάτου (16/4).

Όπερ και εγένετο. Τέσσερα φορτηγά και ένας φορτωτής επί τρεις ώρες σκάλιζαν τους λόφους. Εκατόν σαράντα πέντε τόνοι συγκεντρώθηκαν από όλες τις διαδρομές και άλλαξαν κυριολεκτικά το τοπίο επαναφέροντας την αρχική του μορφή. Όση ώρα σκάλιζαν τα φορτηγά αναδύονταν στον αέρα η μυρωδιά από ακαθαρσίες προβάτων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι παρεμβάσεις καθαρισμού έβρισκαν πάντα εμπόδια από τα Δασαρχεία έτσι ώστε να μην προκληθεί βλάβη στη βλάστηση. «Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα του Δασαρχείου Πεντέλης, θα παρέμβουμε με τα μηχανήματα του Δήμου και χαιρόμαστε για την άριστη συνεργασία» τόνισε ο Δημήτρης Τσαμπίρας.

Ο κ. Τσαμπίρας δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι «οι παρεμβάσεις καθαρισμού έβρισκαν πάντα εμπόδια από τα δασαρχεία έτσι ώστε να μην προκληθεί βλάβη στη βλάστηση. Θα μπουν μπάρες ώστε να φυλάσσεται ή έκταση».

Με αυτό τον τρόπο τα μπάζα κατέληξαν από το τέρμα της οδού Αθανάτου στη χωματερή των Άνω Λιοσίων και προσετέθη μία ακόμη ευθύνη στις αρμοδιότητες του Δήμου Γλυφάδας.
Πηγή: Λιάνα Θάνου