ΚΑΙΡΟΣ

Τα σαλάχια καταγράφηκαν για πρώτη φορά να παράγουν ήχους -Δείτε βίντεο

Περίπου 990 ψάρια είναι γνωστό πως παράγουν ήχους, αλλά είδη όπως τα σαλάχια, οι καρχαρίες και οι ξιφίες ξέραμε πως είναι σιωπηλά.

Έως τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν πως τα σαλάχια ήταν σιωπηλά πλάσματα, αλλά μία νέα έρευνα εντόπισε τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη σαλαχιών να παράγουν ήχους. Η τυχερή αυτή ανακάλυψη οφείλεται σε βίντεο που ήρθαν στην επιφάνεια και εξέπληξαν τους θαλάσσιους βιολόγους.

«Το γεγονός πως μόλις τώρα συνειδητοποιήσαμε πως αυτό το τόσο κοινό είδος παράγει ήχους, δείχνει πόσα λίγα ξέρουμε ακόμα για τους ωκεανούς. Πλέον έχουμε πολλαπλές ηχογραφήσεις και παρατηρήσεις δύο ειδών που παράγουν ήχους στο φυσικό τους περιβάλλον», λέει ο καθηγητής Lachlan Fetterplace του University of Agricultural Sciences στη Σουηδία.

Περίπου 990 ψάρια είναι γνωστό πως παράγουν ήχους, αλλά είδη όπως τα σαλάχια, οι καρχαρίες και οι ξιφίες ξέραμε πως είναι σιωπηλά. Δύο σαλάχια του είδους Urogymnus granulatus και ένα Pastinachus ater καταγράφηκαν από δύτες να παράγουν σύντομους, κοφτούς ήχους τύπου κλικ, οι οποίοι μάλλον είναι προειδοποιήσεις ή αμυντικό σινιάλο. Μάλιστα ο τόνος του κλικ αλλάζει καθώς κινούνται.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα σαλάχια και οι θηρευτές τους μπορούν να ακούσουν αυτά τα κλικς, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 40 και 1.500 Hz. Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων, οι ήχοι ξεκίνησαν όσο πλησίαζαν τα σαλάχια οι δύτες και σταματούσαν μόλις ο δύτης ή το σαλάχι απομακρυνόταν.

Πώς όμως παράγεται ο ήχος από το σχετικά απλό σώμα του σαλαχιού; Οι επιστήμονες θεωρούν πως παράγεται παρόμοια με τον τρόπο που οι άνθρωποι χτυπούν τα δάχτυλά τους ή κάνουν ήχους με τη γλώσσα.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πώς παράγουν τους ήχους τα σαλάχια, αλλά φαίνεται πως εμπλέκει μία ταχεία κίνηση του κεφαλιού ή του σαγονιού και ενός ανοίγματος που έχουν πίσω από τα μάτια που εξυπηρετεί την αναπνοή», αναφέρουν.

Τα σαλάχια είναι αρκετά δύσκολο να μελετηθούν επειδή είναι πολύ ευκίνητα και αποφεύγουν τον άνθρωπο. Παρά τις προκλήσεις, οι ερευνητές θα επιδιώξουν περισσότερες παρατηρήσεις στα 1.200 γνωστά είδη των ελασμοβραγχίων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Ecology.

Πηγή: Unboxholics