ΚΑΙΡΟΣ

Τα δάση καταστρέφονται

Η απώλεια δασικών εκτάσεων στον κόσμο συνεχίζεται παρά μια μικρή μείωση που σημειώθηκε από το 2000, προειδοποιεί σε σχετική έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), σημειώνοντας επίσης ότι αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν αντίκτυπο στα δάση παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται παγκοσμίως για τη μείωση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση για τα Δάση σε ολόκληρο τον κόσμο της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, το σύνολο των δασικών εκτάσεων στον κόσμο μειώθηκε κατά 3% μεταξύ του 1990 και του 2005, δηλαδή υπήρξε μείωση 0,2% ανά έτος.

Παρά το γεγονός ότι η απώλεια δασικών εκτάσεων μειώθηκε ελάχιστα από το 2000 χάρη στις αναδασώσεις και στη φυσική επέκταση των δασών, επισημαίνει ο FAO, η αποψίλωση συνεχίζεται παγκοσμίως σε ανησυχητικά επίπεδα κατά περίπου 130 εκατομμύρια στρέμματα ετησίως.

Παγκοσμίως υπάρχουν τώρα λιγότερα από 40 δισεκατομμύρια στρέμματα δάσους, τα οποία καλύπτουν περίπου το 30% της στεριάς.

Μολονότι η υλοτόμηση, οι συγκρούσεις και η φτώχεια συνιστούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες απειλές για τα δάση, αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα δάση θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματικές αλλαγές, υπογραμμίζεται επίσης στην έκθεση.

Οι φωτιές στα δάση μπορεί να γίνουν πιο δριμείες αν το παγκόσμιο κλίμα συνεχίσει να γίνεται θερμότερο και πιο ευμετάβλητο, επισημαίνεται στην έκθεση, όπου προστίθεται ότι μετά την ισχύ του το Φεβρουάριο του 2005, η εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο και των μηχανισμών του κερδίζει αργά σε ορμή, αλλά ο αντίκτυπος που είχε στον τομέα των δασών ήταν μικρός.

Οι συντάκτες της έκθεσης συμπεραίνουν τέλος ότι μολονότι σημειώνεται πρόοδος, αυτή είναι ανομοιογενής, και εξηγούν ότι αν και η Ευρώπη πλησιάζει στην επίτευξη μιας πολιτικής διαχείρισης των δασών που συμβάλει στη βιωσιμότητά τους, η Λατινική Αμερική και η Αφρική συνεχίζουν να χάνουν δασικές εκτάσεις με ανησυχητικό ρυθμό.Πηγή: skai.gr