Η ετήσια έκδοση "Greenhouse Gas Bulletin" του Οργανισμού, σύμφωνα με το BBC, καταγράφει πόσα από αυτά τα αέρια παραμένουν στην ατμόσφαιρα μετά τις πολύπλοκες φυσικοχημικές αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ του αέρα, της ξηράς και των θαλασσών. Περίπου οι μισές από τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου απορροφώνται από τους ωκεανούς, τα δέντρα και τα έμβια όντα.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασε κατά μέσο όρο στα 396 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) το 2013, μία αύξηση 3 ppm έναντι του 2012. Η ετήσια αυτή αύξηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με τον Μισέλ Ζαρό, γενικό διευθυντή του WMO.
Το ατμοσφαιρικό διοξείδιο εμφανίζει πλέον αύξηση 142% σε σχέση με τα επίπεδά του το 1750, πριν ξεκινήσει η Βιομηχανική Επανάσταση στην Ευρώπη. Η μεγάλη αύξηση του πέρυσι εκτιμάται ότι οφειλόταν όχι μόνο στις αυξημένες εκπομπές αερίων, αλλά και στην μειωμένη απορρόφησή τους από τη γήινη βιόσφαιρα, κάτι το οποίο προβληματίζει τους επιστήμονες. Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μια τέτοια "αδυναμία" της βιόσφαιρας, ήταν το 1996, όταν είχαν υπάρξει εκτεταμένες πυρκαγιές παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την εμφάνιση ενός φαινομένου «Ελ Νίνιο».
«Επειδή το 2003 δεν συνέβησαν αντίστοιχες επιπτώσεις στη βιόσφαιρα (όπως το 1996), η εξέλιξη αυτή είναι πιο ανησυχητική», δήλωσε η Οξάνα Ταράσοβα, επικεφαλής του τμήματος ατμοσφαιρικών ερευνών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, είναι άγνωστο αν πρόκειται για μια παροδική ή πιο μόνιμη τάση. «Μπορεί να σημαίνει ότι η βιόσφαιρα έφθασε πια στα όρια της, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά», τόνισε.
Αν και οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες δεν έχουν αυξηθεί ανάλογα με τις αυξήσεις του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου (κάτι που έχει επιτρέψει σε ορισμένους ανέκαθεν σκεπτικιστές επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι η κλιματική αλλαγή έχει "φρεναριστεί"), τα στοιχεία του WMO στην πραγματικότητα δείχνουν ότι μεταξύ 1993 - 2013 έχει συμβεί μια αύξηση κατά 34% στην θέρμανση του πλανήτη, καθώς τα εν λόγω αέρια (διοξείδιο, μεθάνιο, οξείδιο του αζώτου κ.α.) παραμένουν στην ατμόσφαιρα για πολύ καιρό.
Εξάλλου, σύμφωνα με το "Bulletin", κάθε μέρα που περνάει, οι ωκεανοί απορροφούν περίπου τέσσερα κιλά διοξειδίου ανά άτομο, με συνέπεια ο ρυθμός της οξίνισής τους να έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα για τα τελευταία 300 εκατ. χρόνια.
Στις 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ, με την ελπίδα ότι θα τεθούν τα θεμέλια για μια νέα κλιματική παγκόσμια συμφωνία έως το τέλος του 2015. Η ακριβής νομική μορφή μιας τέτοιας συμφωνίας (επί της ουσίας πόσο δεσμευτική θα είναι) αποτελεί το βασικό "αγκάθι" των έως τώρα διαπραγματεύσεων. Όπως όμως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WMO Μισέλ Ζαρό, τα στοιχεία πλέον υπάρχουν, συνεπώς «η επίκκληση της άγνοιας δεν μπορεί πια να αποτελεί δικαιολογία για την αδράνεια».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.