ΚΑΙΡΟΣ

Συνεχίζεται η ανακύκλωση συσκευών παρά την κρίση

Μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικών συσκευών ανακυκλώθηκαν τους πρώτους 9 μήνες του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος «Ανακύκλωση Συσκευών».

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες της αγοράς ηλεκτρικών προϊόντων, η συλλογή συσκευών το πρώτο εννιάμηνο του έτους ανέρχεται σε 31,223,602 κιλά, μόλις 7% κάτω από τα περσινά επίπεδα.

Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, μόνο σε χώρους νέων καταστημάτων, έχει γίνει δωρεάν τοποθέτηση 500 επιπλέον μέσων συλλογής, που περιλαμβάνουν container, κάδους για συσκευές και κάδους για λάμπες, φτάνοντας συνολικά τα 2,700 μέσα συλλογής στα σημεία λιανικής.

Ταυτόχρονα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., με αποτέλεσμα η συλλογή ηλεκτρονικού εξοπλισμού να παρουσιάζει στο εννιάμηνο εντυπωσιακή αύξηση 24%. Η συλλογή αυτή προέρχεται από την απόσυρση πάγιου ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, επαγγελματικών μηχανημάτων, καθώς και οικιακών συσκευών υπαλλήλων.

Πολλές εταιρίες δίνουν τη δυνατότητα στο προσωπικό τους να ανακυκλώνουν τις άχρηστες μικροσυσκευές τους στο χώρο εργασίας τους και συγκεκριμένα στους ειδικούς κάδους, που έχει παραχωρήσει η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

Το θεσμικό δίκτυο συλλογής παλιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών περιλαμβάνει εκτός των καταστημάτων και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μια ακόμα σημαντική πηγή, τους δήμους, που αν ενεργοποιηθούν μπορούν να αποκτήσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των σημείων συλλογής σε όλες τις παραπάνω πηγές συλλογής ανέρχεται σε 8,500 σημεία.

Ιδιαίτερα με την εγκατάλειψη μιας παλιάς συσκευής προκαλούμε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Γιατί είναι βέβαιο ότι θα την μαζέψει κάποιος πλανόδιος συλλέκτης, που ίσως κάψει τα καλώδια για να πάρει τον χαλκό ή την πουλήσει σε τρίτους, που με τη σειρά τους θα τη βανδαλίσουν ή θα την κάψουν για να πάρουν τα χρήσιμα μέταλλα. Αποτέλεσμα είναι τοξικές ουσίες και ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος να διαφύγουν και να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Η ανάγκη για την προβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραβατική δραστηριότητα των πλανόδιων συλλεκτών προέκυψε από έρευνα της MRB, που διεξάγεται ετησίως για λογαριασμό της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, 8 στους 10 πολίτες δε γνωρίζουν ότι η δραστηριότητα των πλανόδιων συλλεκτών επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον. Παρόλα αυτά, όταν ενημερωθούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη δραστηριότητα αυτή, δηλώνουν ότι έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους και ότι αποτελεί σημαντικό κίνητρο ώστε να απαιτούν από το δήμο τους να παραλάβει τη χαλασμένη συσκευή τους προσυμφωνημένη ημέρα και ώρα.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου