Αυτή είναι η Τρίτη διαδικασία παραπομπής μέσα σε 6 χρόνια γιατί η χώρα μας δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη περιοχή.
Συνολικά 5 έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, έχουν παγώσει.
Τα έργα αφορούν προστασία της λίμνης από απορρίψεις επικίνδυνων ουσιών και προστασία της πανίδας.
* Το πρώτο και βασικό έργο, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά τη διαμόρφωση υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων. Το έργο αυτό θεωρείται από τα πλέον σημαντικά στη λίμνη, το οποίο εξελίσσεται, αλλά μένουν κάποιες σημαντικές εργασίες. Συγκεκριμένα έγινε το ανάχωμα που κατανέμει τη λίμνη σε δύο κομμάτια, δηλ. τον υδροβιότοπο και την κυρίως λίμνη, ενώ σκάβεται το ενδιαίτημα, ώστε να εξασφαλιστεί χώρος που θα μπορούσε να κρατήσει εκεί ζωντανούς τους οργανισμούς και τα ψάρια σε περίπτωση μείωσης της στάθμης. Το έργο αυτό μάλιστα, όπως τόνισε ο διευθυντής προγραμματισμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μη ληφθούν αποφάσεις κατά της χώρας.
Η καθυστέρησή του πάντως οφείλεται στο ότι δεν έχει αποδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των βαθέων ενδιαιτημάτων.
* Το δεύτερο έργο που ανέλαβε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι λιμνοδεξαμενές ωρίμανσης, που έχει σταματήσει, παρότι έγιναν οι μελέτες και πλέον θα πρέπει να εκδοθεί σχετική επίσημη απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο.
* Το τρίτο αφορά το κλείσιμο των γεωτρήσεων και συγκεκριμένα το σύστημα συλλογικών αρδευτικών δικτύων, το οποίο οι υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχαν ζητήσει από τις προηγούμενες ηγεσίες των δυο υπουργείων να αντικατασταθεί, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
* Το τέταρτο έργο αφορά τις παλιές γεωτρήσεις που λειτουργούσαν παράνομα και ανέρχονταν σε 2.200 πέριξ της Κορώνειας, αντλώντας από τη λίμνη πολύ μεγάλες ποσότητες νερού για άρδευση. Από αυτές αδειοδοτήθηκαν περίπου 1.500 και οι άλλες έκλεισαν. Το έργο θεωρητικά ολοκληρώθηκε, ωστόσο θα εξεταστεί αν τυχόν λειτουργούν παράνομα και άλλες γεωτρήσεις.
* Το πέμπτο αφορά τα αγροπεριβαλλοντικά έργα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ο κ. Γιάντσης εκτιμά ότι αν δεν γίνουν, η χώρα θα μπορούσε να προσέλθει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με επιχειρήματα για τη μη αναγκαιότητα υλοποίησής τους, καθώς έχει αυξηθεί η στάθμη της λίμνης στα 70 με 80 εκατοστά πάνω από τα όρια, ενώ θεωρείται αναγκαία η διατήρηση των αγροτικών καλλιεργειών στην περιοχή. Ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα θα μπορούσαν, όπως είπε, να προταθούν και να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης του νερού, όπως η επιλογή λιγότερο υδροβόρων καλλιεργειών.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.