Στις εγκαταστάσεις της «Δράσης για την Άγρια Ζωή», στον Δήμο Δέλτα της Θεσσαλονίκης, φιλοξενούνται από την Παρασκευή δύο μωρά Ασπροπάρη που μεταφέρθηκαν εκεί από το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.
Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Σταύρος Καλπάκης, η υγεία των πτηνών είναι σε καλή κατάσταση καθώς δεν έχουν εμφανίσει πρόβλημα υγείας ή δύσπνοια. Από την άλλη πλευρά, ο φορέας βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τους φορείς που ασχολούνται με τη διαχείριση του είδους (Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής - ΟΦΥΠΕΚΑ, μονάδα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, WWF) για να βρεθεί η καλύτερη λύση. Συγκεκριμένα θα αποφασιστεί, στη συνέχεια, αν θα μεταφερθούν πίσω στην περιοχή ή αν θα μπουν σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα επανένταξης στη φύση, ώστε να επιβιώσουν.
«Ο Ασπροπάρης είναι ένα απειλούμενο είδος γύπα στη χώρα μας, για το οποίο εφαρμόζεται πρόγραμμα διαχείρισης, με σκοπό την προστασία του είδους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστα ζευγάρια Ασπροπάρη, ενώ επειδή η φωλιά κινδύνευσε από την πυρκαγιά, γι' αυτό τα μωρά αποφασίστηκε να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της Δράσης για την Άγρια Ζωή», σημείωσε ο κ. Καλπάκης. Παράλληλα ανέφερε ότι υπήρξαν και άλλα περιστατικά μεταφοράς πτηνών από τη Δαδιά, όχι όμως πολλά.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η πυρκαγιά στην περιοχή ήταν πολύ μεγάλη, όμως τόνισε ότι ακόμη και μέσα στα καμμένα, υπάρχουν νησίδες που δεν έχουν καεί καθώς οι ριπές των ανέμων αλλάζουν συχνά την κατεύθυνση των ανέμων. Εκεί, όπως είπε, υπάρχουν ακόμη φωλιές αετών που συνεχίζουν να φροντίζουν τα μωρά τους και αναμένεται οι νησίδες που δεν έχουν καεί να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διάσωση της άγριας ζωής και τη σταδιακή αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας και των πληθυσμών που προϋπήρχαν, με τις σωστές παρεμβάσεις.
Σημειώνεται ότι στις εγκαταστάσεις της «Δράσης για την Άγρια ζωή» που χρησιμοποιούνται ως νοσοκομείο για άγρια ζώα, φιλοξενούνται εκατοντάδες ζώα, ενώ κάθε καλοκαίρι είναι δύσκολη εποχή καθώς, όπως σχολιάζει ο κ. Καλπάκης, από τον Ιούνιο ως τις 15 Αυγούστου μεταφέρονται εκεί πάνω από δύο χιλιάδες ζώα, πολλοί νεοσσοί και νεογέννητα που άφησαν τη φωλιά τους, ζώα που τραυματίστηκαν σε ατυχήματα ή υπέστησαν ηλεκτροπληξία σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Μετά τη φροντίδα που δέχονται, τα ζώα αυτά επιστρέφουν στη φύση ή απελευθερώνονται, ενώ αν είναι μωρά ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα επανένταξης ανάλογα με το είδος, για να μάθουν να επιβιώνουν, να ξέρουν πώς να βρουν φαγητό και να μπορέσουν να κυνηγήσουν.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.