Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε ο μέσος όρος του θαλάσσιου πάγου που περιβάλλει την Ανταρκτική καθώς δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι πολύ κάτω από κάθε προηγούμενο καταγεγραμμένο χειμερινό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Πρόκειται για ένα ανησυχητικό νέο σημείο αναφοράς για μια περιοχή που κάποτε φαινόταν ότι δεν απειλείται άμεσα από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ασταθής Ανταρκτική θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες. Η τεράστια έκταση πάγου της Ανταρκτικής ρυθμίζει τη θερμοκρασία του πλανήτη, καθώς η λευκή επιφάνεια αντανακλά την ενέργεια του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα και επίσης ψύχει το νερό κάτω και κοντά του.
Έτσι, η Ανταρκτική θα μπορούσε να μετατραπεί από το ψυγείο της γης σε ένα καλοριφέρ, λένε οι ειδικοί.
It would be "an absolute disaster for the world," Prof Martin Siegert
— GO GREEN (@ECOWARRIORSS) September 17, 2023
Incredibly dangerous climate tipping point not expected for decades happening now
This will turbo charge ocean warming and more ice melt
Antarctica
- 1.5 million sq km of sea-ice less than September average pic.twitter.com/pozSghoyzY
Ο πάγος που επιπλέει στην επιφάνεια του Ωκεανού της Ανταρκτικής είναι τώρα λιγότερο από 17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα - δηλαδή 1,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου πάγου λιγότερο από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου και πολύ κάτω από τα προηγούμενα χαμηλά ρεκόρ του χειμώνα.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν όλους τους παράγοντες που οδήγησαν στο φετινό χαμηλό ρεκόρ.
Σε μια χρονιά που πολλά παγκόσμια ρεκόρ θερμότητας και υπερθέρμανσης των ωκεανών έχουν σπάσει, ορισμένοι επιστήμονες επιμένουν ότι η μείωση του ποσοστού του πάγου είναι εκείνο που πρέπει να προσέξουμε.
This boreal summer (June, July, August) was the warmest on record 🌡️
— Copernicus EU (@CopernicusEU) September 11, 2023
Global sea surface temperature continued to rise, and Antarctica saw unprecedented low sea ice levels for this time of year ❄️
More info from our #CopernicusClimate Service: https://t.co/BxzqBrY6f9 pic.twitter.com/r1ir2QiqkG
Ο θαλάσσιος πάγος σχηματίζεται όταν στην περιοχή επικρατεί χειμώνας εκεί, δηλαδή Μάρτιο έως Οκτώβριο και λειτουργεί ως προστατευτικό φίλτρο που εμποδίζει τη θέρμανση του ωκεανού.
Καθώς εξαφανίζεται περισσότερος θαλάσσιος πάγος, εκθέτει σκοτεινές περιοχές του ωκεανού, οι οποίες απορροφούν το ηλιακό φως αντί να το αντανακλούν, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμική ενέργεια προστίθεται στο νερό, το οποίο με τη σειρά του λιώνει περισσότερο πάγο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.