ΚΑΙΡΟΣ

Προς «καταστροφική» αύξηση θερμοκρασίας ο πλανήτης με βάση τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις στην COP26

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις των κυβερνήσεων στην κλιματική διάσκεψη COP26 για προστασία των δασών, μείωση της χρήσης άνθρακα και ελάττωση των εκπομπών μεθανίου δε θα επιτύχουν παρά μόνο τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά μερικά δέκατα του ενός βαθμού Κελσίου, σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση που παρουσιάστηκε σήμερα στη Γλασκώβη.

Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο της μελέτης της επιστημονικής ομάδας Climate Action Tracker, που αποτελείται από διάφορους διεθνείς περιβαλλοντικούς οργανισμούς, με βάση τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, ο πλανήτης θα δει τη μέση θερμοκρασία να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 2,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Μια τέτοια αύξηση θα είναι εκτός στόχου συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου κατά μέγιστο, όπως έθετε ως στόχο η Συμφωνία του Παρισιού το 2015 και απέχει ακόμα περισσότερο από το στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου που έχει τεθεί στη Γλασκώβη.

Αποτέλεσμα θα ήταν η πρόκληση καταστροφών στη Γη από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, πλημμύρες, ξηρασία, καύσωνες και πιο άγριες καταιγίδες.

Οι αναλυτές της Climate Action Tracker είπαν ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν στη Γλασκώβη περιλαμβάνονταν ήδη στα εθνικά σχέδια δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής και επομένως δεν προσφέρουν κάτι καινούριο στις μετρήσεις.

Όπως επισήμαναν επίσης, πολλές από τις δεσμεύσεις χωρών για επίτευξη ουδετερότητας ως προς τις εκπομπές επικίνδυνων ρύπων αφορούν χρόνο μετά από το 2050, χρόνια που οι επιστήμονες έχουν θέσει ως καταληκτική ημερομηνία αν θέλουμε να υπάρχει πιθανότητα συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου.

Πάντως στο πιο αισιόδοξο σενάριο της ανάλυσης, με έγκαιρη και απόλυτη εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να συγκρατηθεί στους 1,8 βαθμούς Κελσίου.

Κρίσιμο ως προς αυτό θα ήταν μια δεσμευτική συμφωνία στο τέλος της COP26 επί του «βιβλίου κανόνων» της Συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή μεταξύ άλλων συμφωνία επί των τρόπων εποπτείας εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει κάθε χώρα και αύξηση χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αντίθετα, αν ληφθούν υπόψη μόνο τα μέχρι τώρα απτά μέτρα και όχι οι στόχοι που έχουν εξαγγελθεί, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξανόταν κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

Πηγή: skai.gr