Τα φίδια οφείλουν την επιτυχία τους εν μέρει στο χτύπημα αστεροειδών που εξάλειψε τους δεινόσαυρους, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ο αντίκτυπος προκάλεσε καταστροφές, με τα περισσότερα ζώα και φυτά να πεθαίνουν.
Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι μερικά είδη φιδιών που επιβίωσαν, κατάφεραν να ευδοκιμήσουν σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, περνώντας μεγάλα χρονικά διαστήματα σε υπόγεια χωρίς τροφή.
Τα ανθεκτικά ερπετά εξαπλώθηκαν στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο, εξελισσόμενα στα 3.000 ή περισσότερα είδη που είναι γνωστά σήμερα.
Οι δεινόσαυροι πέθαναν όταν ένας αστεροειδής χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, προκαλώντας σεισμούς, τσουνάμι και πυρκαγιές, και ακολούθησε μια δεκαετία σκοταδιού όταν σύννεφα σκόνης έκρυψαν τον Ήλιο.
Υπολογίζεται ότι το 76% των φυτών και των ζώων εξαφανίστηκαν. Αλλά τα φίδια, όπως μερικά θηλαστικά, πουλιά, βάτραχοι και ψάρια, κατάφεραν να παραμείνουν στη ζωή.
Σε αυτό το περιβάλλον της κατάρρευσης των τροφικών αλυσίδων, τα φίδια μπορούν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν και μπορούν να αποικίσουν νέες ηπείρους και να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους με νέους τρόπους", δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής Δρ Catherine Klein, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα στο το Πανεπιστήμιο του Μπαθ.
«Είναι πιθανό ότι χωρίς αυτή την πρόσκρουση αστεροειδών, δεν θα ήταν εκεί που είναι σήμερα».
Την εποχή που ο αστεροειδής χτύπησε στο Μεξικό, τα φίδια ήταν παρόμοια με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα: χωρίς πόδια με ανοιχτά στόματα για κατάποση θηράματος.
Η ικανότητά τους να μένουν χωρίς φαγητό έως και ένα χρόνο και να κυνηγούν στο σκοτάδι ήταν πιθανότατα καθοριστική για την επιβίωσή τους.
Τα είδη των φιδιών που επικράτησαν ήταν κυρίως εκείνα που ζούσαν υπόγεια ή στο δάσος και στο γλυκό νερό.
Με μικρό ανταγωνισμό από άλλα ζώα, μπορούσαν να ακολουθήσουν διαφορετικά εξελικτικά μονοπάτια και σε όλο τον κόσμο, αποικίζοντας την Ασία για πρώτη φορά.
Με την πάροδο του χρόνου, τα φίδια γίνονται μεγαλύτερα και πιο διαδεδομένα, εκμεταλλευόμενα νέους βιότοπους. Εμφανίστηκαν νέες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων γιγάντιων θαλάσσιων φιδιών μήκους έως 10 μέτρων.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, δείχνει ότι όλα τα ζωντανά φίδια εντοπίζονται στα είδη που επέζησαν από την πρόσκρουση του αστεροειδούς.
Η σύγχρονη ποικιλία φιδιών - συμπεριλαμβανομένων των φιδιών των δένδρων, των θαλασσινών φιδιών, των δηλητηριωδών οχιών και των κόμπρων, και τεράστιων περιοριστικών συστατικών όπως ο βώας και οι πύθωνες - εμφανίστηκαν μόνο μετά από αυτή τη μαζική εξαφάνιση.
Τέτοια γεγονότα - όταν τουλάχιστον τα μισά από όλα τα είδη πεθαίνουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα - έχουν συμβεί μόνο μερικές φορές στην πορεία της ιστορίας του πλανήτη.
Η μελέτη βρήκε επίσης στοιχεία για μια δεύτερη έκρηξη της εξέλιξης του φιδιού την εποχή που ο κόσμος μετατοπίστηκε από ένα ζεστό σε ένα ψυχρότερο κλίμα που οδήγησε στην έναρξη των παγετώνων.
Τα φίδια μπορούν να βρεθούν σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική. Ζουν στα περισσότερα οικοσυστήματα, από τον ωκεανό μέχρι τις ξηρές ερήμους. Υπάρχουν φίδια που ζουν υπόγεια και αυτά που ζουν στην κορυφή των δέντρων. Διαφέρουν σε μέγεθος από μερικά εκατοστά έως περισσότερα από 6 μέτρα.
Τα φίδια είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία των οικοσυστημάτων, βοηθώντας τους ανθρώπους ελέγχοντας τα παράσιτα.
Λόγω σύγκρουσης με τους ανθρώπους, πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση.
Πηγή: BBCΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.