Κλείσιμο

Κλιματική υπερθέρμανση: Πιο καταστροφικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία προβλέπουν επιστήμονες

Προβλέπουν δε ότι αυτού του τύπου οι καταστροφικές πυρκαγιές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται πιο συχνά και σε άλλες χώρες και ζώνες, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, αλλά ακόμα και η Αρκτική

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 
 

Περιόδους πυρκαγιών που θα είναι πιο καταστροφικές, δηλαδή μεγαλύτερες σε διάρκεια, με εντονότερο θερμικό φορτίο και πιο δύσκολες να ελεγχθούν, προβλέπουν σε επιρρεπείς ζώνες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλία Βρετανοί περιβαλλοντολόγοι.

Προβλέπουν δε ότι αυτού του τύπου οι καταστροφικές πυρκαγιές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται πιο συχνά και σε άλλες χώρες και ζώνες, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, αλλά ακόμα και η Αρκτική, ελώδεις εκτάσεις ή τροπικά δάση.

Η κλιματολόγος του Μετεωρολογικού Γραφείου Ην. Βασιλείου Σαντέλ Μπέρτον ανέφερε σε ενημέρωση πως οι πυρκαγιές σε περιοχές που δεν είναι «προσαρμοσμένες» σε τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν αναλογικά μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Τόνισε δε πως η κλιματική υπερθέρμανση έχει δημιουργήσει πιο πρόσφορες συνθήκες για καταστροφικές φωτιές, αναφερόμενη ιδιαίτερα σε συνθήκες καύσωνα κατά τη διάρκεια της νύχτας που ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.

Ο ειδικός στην ανάπτυξη κλιματικών μοντέλων επιφάνειας εδάφους στο Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας ΗΒ Ντάγκλας Κέλεϊ πρόσθεσε: «Το σημαντικό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την ανάφλεξη, την ξηρασία και τον καιρό. Επομένως έχει μεγάλη επιρροή σε κρίσιμες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιών και στο πώς εξαπλώνονται».

Οι Βρετανοί επιστήμονες σημειώνουν, ωστόσο, πως ακόμα και αν περιοριζόταν η κλιματική αλλαγή, αυτό δε θα συνεπαγόταν την αποτροπή μεγάλων πυρκαγιών. Τόνισαν τη σημασία της σωστής προετοιμασίας του εδάφους και της αποφυγής επικίνδυνων δραστηριοτήτων σε περιόδους καύσωνα, όπως τα μπάρμπεκιου σε γη με βλάστηση.

ΟΙ Financial Times, που αναδεικνύουν τις προβλέψεις αυτές, αναφέρουν επίσης ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία παρατήρησης των μεταβολών του εδάφους Copernicus, οι φετινές εκπομπές ρύπων από τις πυρκαγιές παγκοσμίως είναι ήδη οι τρίτες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι φετινοί ρύποι από τις πυρκαγιές έχουν ανέλθει συνολικά μέχρι τον Αύγουστο σε 2 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Το 27% των φετινών ρύπων λόγω πυρκαγιών παγκοσμίως προέρχεται από τον Καναδά, με πάνω από 350 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Σημειώνεται δε πως το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει πως μέχρι το 2100 οι ακραίες εκδηλώσεις πυρκαγιών θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 50% σε όλο τον πλανήτη.
 

Πηγή: skai.gr