Παρθενογένηση: Θηλυκός κροκόδειλος γέννησε έμβρυο... χωρίς να ζευγαρώσει με αρσενικό

Η γενετική ανάλυση του νεκρού εμβρύου του κροκόδειλου, έδειξε πως είχε πρακτικά ίδιο γενότυπο με τη μητέρα του, αποτελώντας ουσιαστικά ένα κλώνο της.

Θηλυκός κροκόδειλος που ήταν σε αιχμαλωσία και χωρίς να έχει ζευγαρώσει για 16 χρόνια, γέννησε αυγά το ένα εκ των οποίων περιείχε ένα νεκρό έμβρυο.

Το αυγό γεννήθηκε από έναν 18χρονο θηλυκό αμερικανικό κροκόδειλο στο Parque Reptilania τον Ιανουάριο του 2018.

Το έμβρυο στο εσωτερικό του ήταν πλήρως διαμορφωμένο αλλά θνησιγενές και έτσι δεν εκκολάφθηκε.

Όπως συνοψίζει το BBC επικαλούμενο την σχετική δημοσίευση στο Biology Letters του Royal Society, η γενετική ανάλυση που ακολούθησε επιβεβαίωσε πως ο κροκόδειλος παρήγαγε τα αυγά χωρίς τη συμμετοχή κάποιου αρσενικού κροκόδειλου. 

Η ανακάλυψη προσφέρει μοναδική αντίληψη στις πιθανές αναπαραγωγικές ικανότητες των εξαφανισμένων συγγενών των κροκοδείλων και των πτηνών, ειδικά μέλη των Pterosauria και Dinosauria.

Οι κροκόδειλοι και τα πτηνά είναι οι ζωντανοί απόγονοι μία ομάδας ερπετών που ονομάζονταν αρχόσαυροι που συνδέονται με τους δεινόσαυρους και τα ιπτάμενα ερπετά.

«Η παρθενογένεση από θηλυκά σπονδυλωτά παλαιότερα θεωρούνταν σπάνια, αλλά οι επιστήμονες ανακαλύπτουν πως είναι πιο κοινή από ότι πίστευαν. Η παρθενογένεση έχει παρατηρηθεί σε πάνω από 80 σπονδυλωτά πλέον, μεταξύ των οποίων σαύρες, φίδια, καρχαρίες και άλλα είδη», σημειώνεται σε μελέτη στο στο Biology Letters.

Η γενετική ανάλυση του νεκρού εμβρύου του κροκόδειλου, έδειξε πως είχε πρακτικά ίδιο γενότυπο με τη μητέρα του, αποτελώντας ουσιαστικά ένα κλώνο της.

Το νεκρό έμβρυο διαπιστώθηκε πως ήταν σε ποσοστό άνω του 99,9 % γενετικά πανομοιότυπο με τη μητέρα του - επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε πατέρα.

Παρότι η «παρθενογένεση» αποτελεί λοιπόν έναν τρόπο αναπαραγωγής όταν τα αρσενικά δεν είναι διαθέσιμα, δεν είναι βιώσιμος καθώς στερείται της γενετικής ποικιλίας που προσφέρουν δύο γονείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκκόλαψη αυγών που προήλθαν από παρθενογένεση σε άλλα είδη, είναι ιδιαίτερα χαμηλή και αγγίζει μόλις το 3%.

BBC